Kiracılar Artık Tazminat Talep Edebilir! Bunu Yapan Ev Sahipleri Yandı

Ev sahipleri, yüksek kira bedelleri talep etmek amacıyla kiracılara "kendi ihtiyaçları olduğu" gibi gerekçeler sunarak onları evden çıkartabilir mi? Kiracıları ilgilendiren detaylar haberimizde...

Kiracılar Artık Tazminat Talep Edebilir! Bunu Yapan Ev Sahipleri Yandı

Bazı ev sahipleri, yüksek kira geliri elde etmek amacıyla ilk adımlarını mevcut kiracıyı evden çıkarmakla atıyorlar. Ancak kanunlar kiracılara çeşitli haklar tanıdığı için bu süreç kolay kolay gerçekleşmeyebiliyor. Kiracı, kirasını düzenli ödeyen, evi iyi koruyan, komşularıyla uyumlu ve ev sahibine saygılı birisiyse, ev sahibinin onu evden çıkarması oldukça zorlaşıyor. Bununla birlikte, ev sahipleri haklı bir gerekçe yaratmak için sürekli bahaneler üretebiliyorlar.

Ev sahiplerinin kiracıları evden çıkarmak için en yaygın yöntemlerinden biri, kendi veya bakmakla yükümlü olduğu kişilerin eve ihtiyacı olduğunu gerekçe göstermektir. Bu durumda ev sahipleri, yasal olarak kiracıyı evden çıkarma hakkına sahiptir. Kanunlar, ev sahibinin veya bakmakla yükümlü olduğu kişilerin (anne, baba, eş ve çocuklar gibi) eve ihtiyacı olduğunu gerekçe göstererek kiracıyı çıkarabilmesine izin verir. Ancak ev sahibi, kardeş, yeğen gibi akrabaların yerleşeceğini söyleyerek kiracıyı evden çıkaramaz.

KİRACILAR NE YAPMALI

Kiracı, ev sahibinin ihtiyacı nedeniyle evi boşalttıysa, evin takibini yapmalıdır. Yasalar, ev sahiplerine hak verse de bu hakkın kötüye kullanılmasına izin vermez. Kiracı, evden çıkarıldıktan sonra ev sahibinin kendisi veya bakmakla yükümlü olduğu kişi tarafından eve yerleşmediği durumda farklı bir hakka sahip olur. Ev sahibi, evi başka birine kiralamışsa eski kiracı mağdur edilir ve bu durumda eski kiracının tazminat hakkı doğar.

Kiracı, şikayet ettiği takdirde mahkeme tarafından evin başkasına kiralandığı tespit edilirse ev sahibi tazminat ödemek zorunda kalır. Eski kiracının tazminatı, ev sahibinin son aylık kira bedeli üzerinden 1 yıllık tutara denk gelir. Örneğin, kiracı 5.000 TL kira ödemiş ve evden çıkmışsa, ev sahibi ona 60.000 TL tutarında tazminat ödemek zorunda kalabilir.