Kıdem Tazminatında Önemli Detay: İşte Maaş ve Süreye Göre Kıdem Tazminatı Miktarı 2019

Son dakika haberi: Kıdem tazminatı reformu için geri sayım devam ediyor. Söz konusu süreç ile ilgili Berat Albayrak geçtiğimiz gün açıklama yaptı ve kıdem tazminatı fonunun yakın zamanda meclise geleceğini söyledi. İşte kıdem tazminatı miktarı.

Kıdem Tazminatında Önemli Detay: İşte Maaş ve Süreye Göre Kıdem Tazminatı Miktarı 2019

Berat Albayrak geçtiğimiz gün açıkladı ve kıdem tazminatı reformu konusu gündeme geldi.

Kıdem tazminatı fonunun yeniden ülke gündemine gelmesi ile birlikte en çok merak edilen konu , kıdem tazminatının ne kadar oldu. Yeni sistemin detayları henüz belli değil ama mevcut hakların korunması ve bu haklardan bazı iyileştirmeler yapılması bekleniyor. 

Mevcut uygulamada kıdem tazminatı, SSK ’lı (4A ’lı da deniyor) çalışanlara ödenmektedir. Kıdem tazminatına hak kazanmak için bir işyerinde en az bir yıl çalışmış olmak lazım.

Tazminat her bir yıl için 1 aylık brüt ücret kadar olmaktadır. Kıdem tazminatı fonu kurulduğunda fona işçi ve işveren payı olarak ne kadar kesinti yapılacağı, fonla ilgili merak edilen konuların başında geliyor.

Kıdem tazminatının tavan tutarı memur maaş kat sayısına, taban tutarı ise asgari ücret artışına endeksli olarak hesaplanmaktadır. 1 Ocak itibarıyla taban tutar brüt asgari ücret olan 2558 liraya çıktı. Yani 2018’e göre 525 liralık artış oldu.

Tavan tutar ise 5434 liradan 6017 liraya yükselmiş oldu. Brüt maaşınız 7 bin lira, 10 bin lira ya da 20 bin lira olsa dahi kıdem tazminatı hesabında her yıl için en fazla 6017 lira baz alınacak.

İşte kıdem tazminatı miktarı.

Daha önce de gündeme getirilen modellere göre, kıdem tazminatı fonuna her ay işveren belli bir oranda prim ödemesi yapacak.

Şu an geçerli olan 30 günlük hakkın korunabilmesi içinse, işverenin aylık yüzde 8.3’lük bir prim ödemesi yapması gerecek.

Sistemde asgari 5 veya 10 yıl gibi bir süre kalmak gerekecek.

Yeni reform programını açıklayan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak “Kıdem tazminatı fonu ile bireysel emeklilik sisteminin entegrasyonu sağlanacak” demişti.