Kıdem Tazminatı Tavanı Belli Oldu

Kıdem tazminatında yılın ikinci yarısında uygulanacak tavan fiyat belirlendi. 2020 Temmuz-Aralık döneminde geçerli olacak kıdem tazminatı tavanı netleşti.  

Kıdem Tazminatı Tavanı Belli Oldu

Kıdem Tazminatı tutarı Ocak-Temmuz, Tremmuz-Aralık olmak üzere iki kere düzenleniyor. Bu değişikliği de Hazine ve Maliye Bakanlığı duyuruyor. Buna göre 2020'nin ilk yarısında işçilere ödenecek kıdem tazminatında yıllık tavan tutarı 7 bin 117 lira olarak belirlendi. Tazminat tavanı geçtiğimiz 6 aylık dönemde 6 bin 730 lira olarak uygulanıyordu. 

KIDEM TAZMİNATI NEDİR?

Kıdem tazminatı; çalışan işçinin hizmet süresi boyunca verdiği emeğin karşılığını almasını sağlayan yasal bir sistemdir.

Kıdem tazminatı hesaplanırken işçiye çalıştığı her bir tam yıl için, giydirilmiş brüt ücretinin otuz günlük tutarı ödenir. Bir yıldan arta kalan süreler için aynı ücret üzerinden oranlama yapılmak suretiyle tazminat tutarı hesaplanır. Giydirilmiş brüt ücret; işçiye verilen ikramiye, prim, yakacak yardımı gibi çıkarları kapsar. Kıdem tazminatından binde 7,59 yani, %0,00759 oranında damga vergisi kesintisi yapılır. Kıdem tazminatında hesaplanabilecek bir maaşın tavanı vardır.Maaş bu tutardan yüksek olsa bile bu kadardan hesaplanır.