Kıdem Tazminatı Taban ve Tavanı Belli Oldu 2021 (Kıdem Tazminatı Nedir , Hesaplama)

Son dakika haberi: 2020 yılı enflasyon rakamlarının belli olmasının ardından kıdem tazminatında tavan ve taban ücretler belli oldu. Peki kıdem tazminatı nedir , nasıl hesaplanır? İşte detaylar.

Kıdem Tazminatı Taban ve Tavanı Belli Oldu 2021 (Kıdem Tazminatı Nedir , Hesaplama)

Taban ve tavan kıdem tazminatı belli oldu.

Memur ve işçilerin emekliliklerinde alacakları kıdemtazminatları hakkında son dakika açıklaması geldi.  Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı tarafından Aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardındna kıdemde yeni rakamlar da belli oldıu.

2021 yılında kıdem tazminatında tavan rakam 7638,96 TL olarak belirlendi. 

2020'nin ocak-haziran döneminde kıdem tazminatı tavanı 6 bin 730 lira olarak uygulandı. 1 Temmuz 2020 tarihinden geçerli olmak üzere 2020 yılının temmuz-aralık döneminde uygulanacak kıdem tazminatı tavanı ise 7 bin 117 TL olmuştu. 2021 yılının ocak-haziran dönemine ilişkin kıdem tazminatı tavana ise 7 bin 640 lira oldu.

Kıdem tazminatında taban rakam ise 3 bin 577 lira olarak hesaplandı.

Kıdem tazminatının tavanı, en yüksek devlet memuruna ödenen emekli ikramiyesine endekslenirken, en düşük kıdem tazminatı da asgari ücrete bağlı olarak artıyor. 2021 yılı asgari ücreti yüzde 21,56'lık zamla brüt 3 bin 577 lira, net 2 bin 825 lira oldu. Böylece kıdem tazminatı tabanı da 3 bin 557 lira oldu.

KIDEM TAZMİNATI NEDİR?

Kıdem tazminatı; çalışan işçinin hizmet süresi boyunca verdiği emeğin karşılığını almasını sağlayan yasal bir sistemdir.

HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

  • Çalışanın çalıştığı toplam süre belirlenir.
  • Çalışanın çalıştığı toplam yıl sayısı ile aldığı son brüt ücret (yol, yemek ve diğer yan ödemelerle birlikte) çarpılır.
  • Tam yıl sürenin dışında kalan sürenin toplam gün sayısı belirlenir ve günlük brüt ücretle çarpılır.
  • Ortaya çıkan tutardan %0,759 oranında damga vergisi kesilir ve geriye kalan tutar, kıdem tazminatı tutarını gösterir ve çalışana bu tutar ödenir.