Kemer Sıkma Zamanı Geldi! Kamuda Tasarruf Dönemi Başlıyor

Seçimlerin ardından yeni ekonomi yönetimi tek haneli enflasyon hedefini ortaya koydu. Bu noktada kamu da elini taşın altına koymaya hazırlanıyor. Eylül ayında açıklanması beklenen Orta Vadeli Programla kamu harcamalarında radikal kesintiler planlanıyor. Zorunlu olmayan harcamalar, yatırımlar ve satın alımlardan vazgeçilecek.

Kemer Sıkma Zamanı Geldi! Kamuda Tasarruf Dönemi Başlıyor

Eylül ayında açıklanması beklenen Orta Vadeli Programla kamu harcamalarında radikal kesintiler planlanıyor. Kamuda kemer sıkma devri resmen başlıyor. Enflasyonu tek haneye düşürmek için yeni tedbirler devreye alınacak. Yeni yatırımlara, satın almalara ve kiralamalara sıkı tedbirler getirilecek.

Orta vadeli programla yeni tedbirler geliyor

Yeni ekonomi yönetimi kamunun tasarruflarını sıkılaştırmak için adımlar atacak. Eylül ayında açıklanması beklenen orta vadeli programla yeni tedbirler getirilecek. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın üzerinde çalıştığı program için şu ana kadar iş ve finans dünyasından, tarım sektörüne kadar çok sayıda kesimle toplantılar gerçekleştirildi.

Yapılan istişarelerden sonra çerçevesi çizilen Orta Vadeli Plan'da tasarruf temelli politikalara yer verildi.

Bütçe üzerinde harcama yok, sıkı mali disiplin geliyor

OVP ile sıkı bir mali disiplin uygulanması kamu kurumlarının bütçelerinin üzerinde harcama yapmasına izin verilmemesi gibi başlıklarda hedefler belirlendi.

Belli periyotlarda denetlenecek

Gereksiz harcamaların önüne geçilecek. Bütçe açığı hedefi de deprem harcamalarının etkisi hariç olmak üzere AB standartlarında belirlenecek.

Zorunlu olmayan harcama, yatırım ve satın alma yapılmayacak. Alınan tasarruf kararları kağıt üzerinde kalmayacak. Sonuçlarının belli periyotlarda denetlenecek.