KDV Zammından Sonra İkinci El Araç Fiyatları Uçtu

Otomotiv sektöründe araç alım satımı yapanların ödediği KDV'nin nisan ayı itibarıyla yüzde 1'den 18'e çıkarılması sonrası ikinci el araç fiyatları uçmaya başladı.

KDV Zammından Sonra İkinci El Araç Fiyatları Uçtu

KDV oranının Nisan ayı ile birlikte yüzde 1’den yüzde 18’e çıkarılması ikinci el araç fiyatlarının da yükselmesine neden oldu. Durgun olan araç piyasası bu kararla daha da durgunlaştı.

Hurda Araçlar 40 Bin TL’den Başlıyor

2022’de hurda denecek araçların bile 40 bin TL’den başlayan fiyatlarla satışa konulduğunu görüyoruz. İki sene öncesine kadar 5-10 bin lira olan araçların bu fiyatlara çıkması, vatandaşı da araç almaktan uzak tutuyor.

Yüzde 25 Düşüş Var

Arabam.com Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Dr. Naim Çetintürk, Sözcü’ye yaptığı açıklamada; “KDV düzenlemesi sonrası ay başından bu yana ikinci el piyasasında modellere göre değişen yaklaşık yüzde 1-4 arasında fiyat artışları gözlemliyoruz. Mart itibarıyla geçtiğimiz yıla göre satışlarda yüzde 33 geri çekilme yaşandı. Yılın ilk çeyreği itibarıyla da ikinci el satışlarındaki düşüş yüzde 25 oldu” dedi.

Çetintürk, söz konusu zamların belirli marka ve modellerde devam ettiğini söylerken; Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Haydar Bozkurt ise, ikinci eldeki temel sorunun arz kaynaklı olduğunu, insanların yerine koyamayacağı endişesiyle aracını satmak konusunda çekimser davrandığını, bunun da fiyatları yukarı çektiğini ifade etti.

200 Bin -300 Bin Kilometredekiler Tercih Ediliyor

Yapılan değerlendirmede vatandaşların daha düşük kilometredeki araçlara yaklaşması artık zor görünüyor. Araç alacak kişilerin genel olarak 200 bin-300 bin kilometre arasında görece yorgun diye tabir edilen araçlara yöneldiği gözlemleniyor.

KAMU İLANLARI VE MEMUR ALIMLARINDAN ANLIK OLARAK HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN.

 

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZI TAKİP EDEREK TÜM İLANLARDAN ANINDA HABERDAR OLUN!

 /  /