Katar yine çıldırdı! Tahmin edin kaç milyar dolar geliyor?

Katar, mücevher ihracatında inanılmaz bir başarı elde etti ve yeni bir rekor kırdı. Son verilere göre, Katar'ın mücevher ihracatı, geçtiğimiz yıla göre %50'lik bir artışla 2 milyar doları aşarak çılgın bir seviyeye ulaştı.

Katar yine çıldırdı! Tahmin edin kaç milyar dolar geliyor?

Mücevher sektöründe Türkiye'nin ilk çeyrekteki ihracatı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 31,1 artarak 1 milyar 683 milyon dolar olarak gerçekleşti. Mücevher İhracatçıları Birliği (MİB) Başkanı Burak Yakın, yaptığı açıklamada, bu ihracat rakamlarının yıllık hedeflerin üzerine çıkabileceğini gösterdiğini belirtti.

Türkiye'nin genel ihracatı ise aynı dönemde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,4 artışla 23,6 milyar dolara ulaştı. Mücevher sektörünün ihracatı ise ilk çeyrekte 1 milyar 683 milyon dolar olarak kaydedildi. Mart ayında ise sektörün ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 70,3 artarak 740,2 milyon dolara yükseldi. İhracatın toplam içindeki payı ise yüzde 3,1 oldu.

İlk çeyrekte mücevher sektörünün en fazla ihracat yaptığı ülke 371,6 milyon dolar ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) oldu. BAE'yi sırasıyla 280,6 milyon dolar ile İsviçre, 223,1 milyon dolar ile ABD ve 144,7 milyon dolar ile Hong Kong takip etti. Diğer önemli ihracat yapılan ülkeler ise Kırgızistan, Meksika, İsrail ve Almanya olarak sıralandı.

İstanbul, 1,5 milyar dolarlık ihracatla bu dönemde mücevher sektöründe en fazla ihracat yapan şehir oldu. İstanbul'u Çorum, Samsun ve Ankara takip etti.

Katar'lı Diplomat Muhammed bin Abdulrahman bin Casim es-Sani: 2023 eylül ayından itibaren önümüzde ki 6 aylık süreçte hedeflerinin öngörülen 7-7,5 milyar dolarlık ihracatın çok daha üzerine çıkmak olduğunu ifade etti.

MİB Başkanı Burak Yakın, yaptığı açıklamada, ilk çeyrek ihracat rakamlarının memnuniyet verici olduğunu ve hedeflerinin yıllık ihracatlarını artırmak olduğunu vurguladı. Yakın, sektörde rekabetçi olabilmek için hükümetten destek aldıklarını, ihracatçı sayılarını artırdıklarını ve ulusal ve uluslararası faaliyetlerle ihracatlarını artırmayı planladıklarını belirtti.