Karadeniz'e Doğal Gaz Borularını Yerleştirecek Gemi İstanbul Boğazı'ndan Geçti

Türkiye'nin 540 milyar metreküp doğal gaz keşfettiği Karadeniz'de, bu gazı taşıyacak boruları deniz tabanına yerleştirecek "Castoro 10" isimli geminin Çanakkale Boğazı'ndan geçtiği belirtildi.

Karadeniz'e Doğal Gaz Borularını Yerleştirecek Gemi İstanbul Boğazı'ndan Geçti

AA derlediği bilgilere göre, Karadeniz'de bulunan doğal gazı vatandaşların kullanımına sunmak ve hanelerle buluşturmak için çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.

Denizde kuyu hazırlık işlemleri sürerken karada da gazın işleneceği Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi inşaatı devam ediyor. Sahada 4 bin 200 personel çalışırken 3'ü sondaj olmak üzere 16 gemi ise çalışmalara destek veriyor.

Sığ kısımlarda boru yerleştirme işlemini yapacak, Bahama bayraklı "Castoro 10" isimli geminin ise, 5 Haziran'da Çanakkale Boğazı'ndan geçtiği belirtildi. Söz konusu gemi 7 Haziran itibarıyla da Filyos'a ulaştı.

Toplam 140 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğinde olan gemi, 10 bin 487 groston ağırlığa sahip. Gemi 200 personelin konaklamasına uygun şekilde tasarlandı."Castoro 10"a yolculuğunda eşlik eden "Maersk Tracker" isimli gemi ise römork görevi görerek bu geminin Türkiye'ye getirilmesini sağladı.

Bölgedeki çalışmalarda Filyos Limanı, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından yoğun şekilde kullanılacak.

Boru döşeme Süreci 10 Haziranda Başlayacak

Karadeniz gazını denizin altından taşıyacak 170 kilometrelik boru hattında ilk borular 10 Haziran'dan itibaren kıyıdan başlanarak döşenecek. Sığ deniz kısmındaki altyapı ve üstyapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından sığ deniz kısmında 50 metre derinliğinden başlamak üzere borular deniz tabanına serilmeye başlanacak.

"Castoro 10" ile sığ kısımda yaklaşık 5 kilometre boruların serimi ve montajı tamamlanacak.

Söz konusu işlemlerde en kritik safha olan derin deniz kısmında ise 2 bin metre derinliğinde boru serme işlemi Castorone isimli gemi tarafından yapılacak. Boru hattı döşeme işleminin yaklaşık 5 ay sürmesi öngörülüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 21 Ağustos 2020'de Fatih sondaj gemisinin Karadeniz'de Sakarya Gaz Sahası'ndaki Tuna-1 kuyusunda 320 milyar metreküp doğal gaz keşfettiğini açıklamıştı. Söz konusu keşif, Türkiye'nin tarihindeki en büyük gaz keşfi olarak kayıtlara geçmişti.