Kadroya Geçen Taşeronlar Aynı İşi Yapıyor Ama Az Maaş Alıyorlar

Son dakika açıklaması Ömer Fethi Gürer'den geldi. Gürer yaptığı açıklamada kadroya alınan taşeron işçilerin mali ve sosyal haklarına değindi.

Kadroya Geçen Taşeronlar Aynı İşi Yapıyor Ama Az Maaş Alıyorlar

Enflason taşeron işçileri vurdu.

Kadroya alınmalarının ardından devam eden toplu sözleşmeli karar zam alan taşeron işçiler, son dönemlerde rekor üstüne rekor kıran enflasyona yenildi. Hemen hemen enflasyonun yarısı karar zam alan kamu işçileri, düşük enflasyonda bile geçinmekte oldukça zorlanırken, yüksek enflasyonda daha da kötü duruma geldiler.

Taşeron işçilerin seslerini duyurmaya çalışan Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı son dakika açıklamasında, ‘eşit işe eşit ücret’ uygulamasına geçilmeden, ‘taşeron işçi sorununun’ çözülemeyeceğinin altını çizdi. 

Taşeron işçilerin 696 sayılı KHK ile kamuya alındığını hatırlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kadroya alınan bu işçilerin mali ve sosyal haklarında herhangi dişe dokunur bir iyileştirmenin yapılmadığını söyledi. Bu işçilerin toplu sözleşmeye 2020 yılına kadar tabi olacaklarını söyleyen Gürer şu ifadeleri kullandı:

“Haziran ayı enflasyon rakamları açıklandı. 2018 yılı 6 aylı TÜFE oranı yüzde 9.17, yıllık enflasyon oranı ise yüzde 15.39 olarak belirlendi. Bu durumda, asgari ücret ve biraz üzerinde ücret alan taşeron işçiler maaşlarında, enflasyon karşısında ciddi miktarda erime oldu. Zaten pek çok sosyal haktan da mahrum bırakılan bu işçiler, yüksek enflasyonun altında ezilmektedir”

ÜCRET UÇURUMU VAR

Kamu kurumları bünyesinde daha öncen kadrolu olarak çalışan işçiler ile taşeron işçilikten kadrolu kamu işçiliğine alınan işçiler arasında ciddi farkların olduğunu söyleyerek açıklamasını sürdüren Gürer, “Enflasyon karşısındaki kayıpların yanı sıra toplu iş sözleşmesi yapamayan bu işçiler, kamu kurumlarında eşit iş Dumanbet yaptığı eski kadrolu işçiler ile eşit ücret almamaktadır. Bu da işyerlerinde çeşitli huzursuzluklara yol açmaktadır” ifadelerini kullandı.

DÜZENLEME YAPILMALIDIR

Bu konularda acil bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu söyleyen Fethi Gürer açıklamasını şu şekilde sürdürü:

“Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan eski kadrolu işçiler ile ayni işi yapmalarına rağmen ücret ve sosyal haklar bakımından ciddi kayıplar yaşayan taşerondan kadroya geçen işçilerin toplu sözleşme hükümlerinden yararlanmaları için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Bu işçilerin ücretlerine uygulanacak zamlar, enflasyon rakamlarının altında olmamalıdır. Ayrıca misafirhanelerde ve santrallerde görev yapan işçilere gece ücreti ve risk tazminatları ödenmelidir.”

EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET VERİLMELİDİR

Gürer açıklamasını şu şekilde sonlandırdı:

“KHK ile taşeron işçilerin kadroya geçişleri konusunda yapılan hatalar, taşeron işçi sorununu çözmediği gibi var olan problemleri daha da artırmıştır. Kamu kurumlarında eski kadrolu işçiler ile taşerondan kadroya geçirilen işçilerin, eşit iş yapmalarına rağmen, mali ve sosyal haklarında eşitlik sağlanmadığı sürece, bu sorun çözümlenemez. Ayrıca, kamu kurumlarının pek çoğunda taşeron işçiler halen alt işveren kuruluşların yanında çalışmaya devam etmektedir. Belediyelerde ise taşeron işçilere tam kadro sağlanmamış, belediyeler alt işverenden aldıkları taşeron işçileri, kendi kurdukları şirketlerde yine taşeron olarak çalıştırmaya devam etmektedir. Türkiye’nin taşeron sorununun çözebilmesi için koşulsuz tam kadro ve eşit işe eşit ücret uygulamasına geçilmelidir…”

Kamu işçisi haberlerinden haberdar olmak, haber yapılmasını istediğiniz sorunları bize iletmek için;

Kamubulteni.com  | Ankara