Japonya'da Dijital Yen Deneyleri

Japonya Merkez Bankası, Nikkei’nin yaptığı habere göre üç büyük banka başta olmak üzere yerel bankalar ile iş birliğğ halinde dijital yen denemeleri planlandığı yazdı. Japonya Merkez Bankası, özel bankalar başta olmak üzere, diğer organizasyonlarda yaşanan para çekme, para yatırma sorununu ele alacağını söyledi. Merkez Bankası ayrıca (CBDC) doğal afetlerler, ohal ve internet bağlantısının olmadığı bölgelerde düzgün işleyip işlemediğine de bakacağını söyledi.

Japonya'da Dijital Yen Deneyleri

Haberde belirtilen üç büyük bankamın adı gizli bırakıldı. Ancak, Japonya’da üç büyük banka denildiğinde akıllara ilk gelen Mitsubishi UFJ Financial Group Inc., Sumitomo Mitsui Financial Group Inc. Ve :MMizuho Financial Group Inc.FG bankaların olduğu belirtildi. Geçtiğimiz yıllarda Japonya’da, dijital yen için yaptırdığı deney bölgesiyle CBDC üzerine çalışmalar yapan ülkeler arasına girmişti.

Geçen yıl Japonya Merkez bankasında çalışan bir yetkili yaptığı açıklamada, “CBDC’nin özel ödeme şirketleri arasında rekabet oluşturması ve halkın erişebilir olması, bizim önceliğimiz.” Sözlerini kullanmıştı.
CBDC üzerinde yapılacak deneyler, sadece iki yıl sürecek ve iki yılın ardından Merkez bankası, 2026 yılına gelindiğinde önemli bir karar verecek, piyasaya CBDC çıkarıp çıkarmama konusuna son noktayı koyacaktır.