İYİ Partili Yokuş: Gıda krizi ne yazık ki kapımıza dayandı

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, yanlış tarım politikaları nedeniyle ülkemizin gıdada dışa bağımlı bir ülke haline geldiğini belirtti. İktidara tepki gösteren Yokuş, “Gıda krizi ne yazık ki kapımıza dayandı. Ülkemizde gıda fiyatları her gün artıyor. Gıdadaki yıllık enflasyon yüzde 64'lere ulaştı. Hâlâ enflasyonla mücadelede fahiş fiyat uygulayan işletmelerin denetlenmesiyle uğraşıyoruz. İşletmeler ne yapsın? Kendi kendine yeten tarım ülkesiyken tarımı bitirdiniz” dedi.   

İYİ Partili Yokuş: Gıda krizi ne yazık ki kapımıza dayandı

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, TBMM’de fahiş şekilde artan gıda fiyatları ve iktidarın yanlış tarım politikalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. 

 Corona virüs salgınıyla birlikte gıdanın öneminin bir kez daha ortaya çıkmasına rağmen, iktidarın üretime gereken önemi vermediğini ifade eden Yokuş,  “Pandemi süreciyle birlikte bir kez daha gördük ki dünyada ve ülkemizde gıda ürünleri stratejik hâle gelmiştir. Bu nedenle, bütün ülkeler gıda ürünleriyle ilgili çeşitli çalışmalar, programlar geliştirmeye başlamıştır. Ülkemizde ise yıllardır süregelen yanlış tarım uygulamaları çiftçimizi, üreticimizi ve tüketicilerimizi korumaktan uzaklaştığı gibi, üretimde maalesef geriye gittik” dedi. 
“VATANDAŞ UCUZ BESİNE YÖNELİYOR”
 “Gıda krizi ne yazık ki kapımıza dayandı” diyen Yokuş, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Ülkemizde gıda fiyatları her gün artıyor. Gıdadaki yıllık enflasyon yüzde 64'lere ulaştı. Hâlâ enflasyonla mücadelede fahiş fiyat uygulayan işletmelerin denetlenmesiyle uğraşıyoruz. İşletmeler ne yapsın? Kendi kendine yeten tarım ülkesiyken tarımı bitirdiniz. Ayçiçeği, buğday, patates gibi ürünleri desteklemediniz. Hiç ders almadınız. Şimdi de zeytinlikleri bitirmek için uğraşıyorsunuz. Gıda güvenliğimiz tehlikedeyken, gıda krizi kapımıza dayanmışken hâlâ ders almamakta ısrar ediyorsunuz. Çiftçilerimiz kazanmıyor, birçoğu icralık olmuş, kaybediyor. Elbette, sadece çiftçiler değil kaybeden, üreticilerimizin yanında, tüketicilerimiz de kaybediyor, tüketicilerimiz de mağdur. Çünkü hepimiz biliyoruz ki üretimden tüketime kadar gelen noktada maalesef kazanan ya aracılar oluyor ya da yüksek girdilere sebep olunuyor. Geçim kaygısı çeken vatandaşlarımız en ucuz hangi besin varsa ona yöneliyor. Tüketici, mecburen ucuz ürünlere yönelirken sağlığını da tehlikeye atıyor çünkü taklit, tağşiş ürünler, merdiven altı üretimler maalesef yeterince denetlenmiyor. İthal edilen ürünlerde de sağlık kontrolleri yeterince yapılmıyor. Soruyorum: Bugüne kadar üretici sağlığını korumak için, tüketici sağlığını korumak için ne yaptınız?”
“GIDA ÜRETİM SEFERBERLİĞİ BAŞLATMALIYIZ”
Gıda güvenliğine yönelik önlemlerin artırtılması gerektiğini ifade ederek yetkililere çağrıda bulunan Fahrettin Yokuş, “Gıda üretim seferberliği başlatmalıyız. Tarım ve hayvancılığa gerekli destekleri sağlamalıyız. Döviz kuruna bağlı olan gübre, yem, akaryakıt, elektrik, tohum, zirai ilaçlar gibi girdilerde en az yüzde 50 oranında indirimler yapmalıyız. Mazotta verdiğiniz "yüzde 50 indirim" sözünü tutmanız gerekiyor ve üreticimize gereken desteği vermezsek bugün olduğu gibi, dünyada, yarınlarda da en küçük bir krizde maalesef sarsılırız” ifadelerini kullandı.