İsmail Koncuk: "Bu Bütçe Halkın Bütçesi Değil"

İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, TBMM Genel Kurulu'nda 2020 yılı merkezi yönetim bütçesi görüşmelerinin sonuna yaklaşırken, ekonomideki son durumu hatırlatarak bütçenin halkın bütçesi olmadığını söyledi. Bugüne kadar 2020 yılı bütçesine dair TBMM'de fazlaca konuşma yapıldığını, Diyarbakır annelerinin bütçesi olduğunun bile söylendiğini hatırlatan Koncuk, "Bütçenin sonuna geliyoruz. Çok konuşmalar yapıldı; halkın bütçesi olduğu iktidar tarafından ifade edildi, hatta Diyarbakır Annel

İsmail Koncuk: "Bu Bütçe Halkın Bütçesi Değil"

Bütçenin işsizliğe, asgari ücretlinin sorunlarına, memura, çiftçiye herhangi bir müjde getirmediğini vurgulayan Koncuk, atanamayan ve işsizlikle baş başa kalan milyonlarca gencin bütçenin neresinde olduğunu sordu.

İYİ Parti Adana Milletvekili Koncuk konuşmasını şu şekilde sürdürdü: Bu bütçede işsizliğe çare yok, varsa gösterin. 60 bin istihdam var, milyonlarca genç işsizi olan bir ülkede 60 bin istihdam öngörülüyor bütçede. Bunun nasıl bir "halk bütçesi" olarak tanımlanacağı, "milletin bütçesi" olarak nasıl ifade edileceğini anlamak çok zor. Çiftçiyle ilgili ben bir şey göremedim bütçede. Üreticilerle ilgili, desteklemelerle ilgili bir plan göremedim. Memurlarla ilgili, bütçede bir müjde göremedim. İşçilerimizle ilgili bir plan, bir müjde göremedim. Asgari ücretliyle ilgili ben göremedim. Yani yuvarlak laflarla "halkın bütçesi" demek kolay, neresi halkın bütçesi? Burada bunu ifade etmek lazım, net olarak söylemek lazım.

"GENÇ İŞSİZLİĞİ ÇÖZECEĞİM DİYEBİLMELİSİNİZ"

Diyebilmelisiniz ki "Ben Türkiye'deki hem genel işsizliği hem genç işsizliği şu kadar istihdamla çözeceğim." Bunu diyemediğiniz sürece bunun halkın bütçesi, milletin bütçesi olma ihtimali yok. Hâlâ öğretmen atamasının kaç olacağını açıklayamadınız. Hâlâ bir rakam veremediniz. Aslında Millî Eğitim Bakanı da bu durumdan çok mustarip, âdeta utanıyor. Yani 20 bin rakamını ifade etmeye, 700 bin genç işsiz öğretmen varken 20 bin rakamını telaffuz etmeye utanıyor. 500 bin iktisadi idari bilimler fakültesi mezununu ne yapacaksınız? Sağlık Bakanlığı 17 bin atama yapacağını açıklamıştı, sadece yarısını, 8 bin küsurunu atayacağı ilan edildi.

"MİLYONLARCA İŞSİZ VAR BUNLARI NEREYE KOYACAĞIZ?"

Hâlbuki 400 bin sağlık çalışanı var işsiz. 2 milyon meslek yüksekokulu mezunu var işsiz, milyonlarca lise mezunu var işsiz, bunları nereye koyacağız? Değerli milletvekilleri, genç işsizlik iktidarın korkulu rüyası olacak, korkulu rüyası. Öyle burada, bu kürsüde çıkıp da "Milletin bütçesidir, halkın bütçesidir." filan gibi doğru olmayan, vatandaşın asla ikna olmayacağı cümlelerle bu bütçeyi savunabilmeniz mümkün değil. Fakat şunu rahatlıkla söyleyebilirim: Vatandaş bunu görüyor. Deyin ki "500 bin istihdam yaratacağız." ben de vicdanlı konuşayım burada ama 60 binin neresinde vicdan var? Siz vicdanlı olun, millete karşı siz vicdanlı olun! Yüzde 27,5'i bulmuş genç işsizlere karşı siz vicdanlı olun. Biz vicdansızlık yapmıyoruz, milletimizin derdini burada terennüm etmeye çalışıyoruz. Yine de bu duygularla ben bütçenin hayırlı uğurlu olmasını Yüce Allah'tan niyaz ediyor, saygılar sunuyorum.