İslam Memiş'ten dolar kurunda 20 TL sürprizi! Saatler kala açıkladı

Ekonomist İslam Memiş, yaklaşan 9 günlük Bayram tatiline saatler kala dolar kurunda dikkat çekici bir değerlendirme yaptı. Altın ve para piyasalarının uzman ismi olan Memiş, dolar kurundaki olası bir düşüş trendi ve 20 Türk Lirası seviyesine gerileme söylentileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. İşte detaylar...

İslam Memiş'ten dolar kurunda 20 TL sürprizi! Saatler kala açıkladı

Günümüzdeki ekonomik koşullar ve sıkılaştırma politikaları, doların 20 Türk Lirası olacağını işaret etmiyor. Son zamanlarda, doların seçim sonrası hızlı yükselişi durdu ve hatta belirli bir gerileme yaşandı, ki bu da umut verici bir gelişme olarak kabul edilebilir. Ancak, bu durumu sağlayan şartlar ve nedenlere odaklanmak önemlidir.

Dolar/Türk Lirası paritesindeki gerilemenin sebeplerinden biri, seçim öncesi ve sonrasında Türk Lirası talebinin artmasıdır. Bu dönemlerde, personel maaşları, ikramiyeler ve tatil harcamaları gibi nedenlerle Türk Lirası'na olan talep artar. Ayrıca, seçim öncesi dolar pozisyonu alan yatırımcılar, mevcut durumun beklentileri karşılamadığını görerek satış pozisyonu almış olabilirler.

Diğer bir etken ise, yabancı kurum ve kuruluşların Türk Lirası hakkında iyimser raporlar yayınlamalarıdır. Bu raporlar, Türk Lirası'nın değer kazanacağına dair olumlu sinyaller veriyor olabilir. Yabancı kurum ve kuruluşların bu yöndeki raporları, piyasalarda hareketliliğe neden olabilir ve yatırımcıların pozisyon almasını etkileyebilir.


EKONOMİ UZMANI İSLAM MEMİŞ'TEN DOLAR KURU İLE İLGİLİ SON DEĞERLENDİRMELER!

EKONOMİ UZMANI İSLAM MEMİŞ'TEN DOLAR KURU İLE İLGİLİ SON DEĞERLENDİRMELER!

Ekonomi yönetiminin seçim sonrası politika değişikliği yapmayacağı yönündeki mesajlarıyla birlikte doların küresel piyasalarda değer kaybetmesi, Türk Lirası'nı güçlü tutuyor. Ancak, doların sürekli olarak değer kaybedeceği anlamına gelmediği belirtiliyor. Doların aslında bir yatırım aracı olmadığı ve Türkiye'de en az getiriye sahip olduğu vurgulanıyor.

Doların özellikle maliyet hesaplamalarında kullanıldığına dikkat çekiliyor. Türkiye'de birçok mal ve hizmetin dolar cinsinden fiyatlandığı göz önünde bulundurulduğunda, doların önemi büyük. Ancak, doların getirisinin sınırlı olduğu ve TL mevduat faizlerinin yüksek olduğu ifade ediliyor. Bu nedenle, yerli yatırımcıların doları satıp TL mevduatına geçiş yaptığı belirtiliyor.

Yerli yatırımcıların döviz mevduatlarının azalmasıyla birlikte doların Türk Lirası karşısındaki seyrinin değerlendirildiği yazıda, kısa vadeli olarak doların 29-28 Türk Lirası seviyelerine gelebileceği öngörülüyor. Ancak, uzun vadede doların 20 Türk Lirası olacağına inananların önce aradaki farkı atlamamaları gerektiği belirtiliyor.