İŞKUR SGK SYDV açıkladı! İşsiz, yaşlı ve engellilere 4003 2392 2604 lira ödeme yapılacak

Türkiye'de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları ile SGK üzerinden yeni destek ödemeleri duyurulmaya devam ediyor.

İŞKUR SGK SYDV açıkladı! İşsiz, yaşlı ve engellilere 4003 2392 2604 lira ödeme yapılacak

Türkiye'de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları ile SGK üzerinden yeni destek ödemeleri duyurulmaya devam ediyor. Bu ödemelerin çoğu asgari ücret çoğu ise memur maaşlarına bağlı olarak değişiyor.

Ocak ayı itibariyle hem asgari ücret, memur hem de emekli aylıklarına yapılan zam sebebiyle tüm destek ödeme tutarları da artmıştı. 65 yaş üzerine de ödenen yaşlılık maaşları; işlerinde olmuşlara sağlanan işsizlik maaşları ve engelli vatandaşlara da sağlanacak olan engelli aylıkları Mayıs ayı itibariyle de zamlı ödenmeye devam edecek.

Peki gelen zamlar ile birlikte kim kaç TL ödeme alacak? İşte zamlı rakamlar.

ZAMLI RAKAMLAR İLE BİRLİKTE DEVLET DESTEKLERİ MAYIS 2023

Türkiye'de zamlı destek ödemeleri yılın ikinci yarısı olan Temmuz ayına kadar geçerli olacağı ifade edildi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından da verilecek olan engelli ve yaşlılık maaşlarına da Türkiye İş Kurumu ile ödenen işsizlik ödeneklerine ve asgari ücrete de endeksli olarak zam yapılacak.

Evde bakım paraları da bu süreçte memur aylıklarıyla bağlantılı olarak zamlanacak. Hükümet kanadının yüksek enflasyon doğrultusunda almış olduğu önlemler arasına Temmuz ayında memur ve emeklilere de ortalama refah payı ile beraber yüzde 40'lık zam yapılması bekleniyor. Asgari ücrete dolar bazın ve enflasyon oranları doğrultusunda yüzde 35 zam gelmesi beklenirken en düşük emekli aylığının da 10 bin liraya çıkarılması bekleniyor.

KİM NE KADAR ÖDEME ALIYOR?

Türkiye'de işsizlik maaşı Ocak 2023'de arttı. 2023 yılında en az 4 ay çalışan bir işçi için; işsiz kalması ve gerekli şartları taşıması halinde işsizlik ödeneğinin alt sınırı asgari ücretin yüzde 40'ı, üst sınırı ise yüzde 80'i olarak hesaplandığı için yeni asgari ücretle işsizlik ödeneğinin en düşüğü 4 bin 3 lira, en yükseği ise 8 bin 6 lira şeklinde uygulanacak.

Her yıl asgari ücrete yapılan zamma göre 65 yaş aylığı da değişiyor. Asgari ücrete yapılan yüzde 54,66'lık zamdan sonra 2022 yılında 1684 TL olarak ödenen 65 yaş aylığı, 2023 yılında 2604 TL oldu

Bakan Yanık yaptığı açıklamayla birlikte engelli aylıklarının yeni miktarını duyurdu. Buna göre; Yüzde 40-69 arası engelli aylığı 1594 TL, yüzde 70 ve üzeri engelli aylığı ise 2 bin 392 TL'ye yükseldi.