İş Bankası'ndan Kritik Faiz Açıklaması
İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, yaptığı son dakika açıklamasında faizlerle ilgili önemli ifadeler kullandı.
Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, bankanın kuruluş yıldönümü vesilesi ile bir basın açıklaması yaptı.
G20 Zirvesi için IMF tarafından hazıtlanan raporlarda, son dönemlerde gittikçe artan ticaret savaşlarından en çok etkilenecek ülkelerin başında ABD'nin olacağı öngörüldü.
Fed'in yaptığı faiz arttırımlarına da değinen Bali, şu ifadeleri kullandı:
"Doların değer kazanması nedeniyle Amerikan ekonomisinin dışarıya mal satması zor, mal ithal etmesi ise kolay. Buradan ortaya çıkan şu; bu yolla sermaye akımlarını belki ABD'ye çekiyorsunuz ama ticaret tarafında kayıplar veriyorsunuz."
ABD dolarının yüksek değerinin sürdürülebilir olmadığını söyleyen Bali, "IMF, tüm dünyada değerlenen dolar kurunun üzerine ticaret savaşlarının eklenmesiyle büyüme açısından bundan en olumsuz etkilenecek ülkelerden birinin ABD ekonomisi olduğunu öngörüyor. Bu yönüyle bakıldığında aslında güçlü ABD dolarının, o kadar sürdürülebilir olmadığı görünüyor." dedi.
TABLO İSTİKRARLI DEĞİL
Balı açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
"Aslında 2008 global krizine girerken ABD'nin hem bütçe açığı hem dış ticaret açığı vardı. Dışarıda açıkların giderilebilmesi için mümkün olabildiği kadar serbest ticaret, bol Betpas likidite ve ABD dolarının da biraz güçsüz olması seçildi. İçeride, harcamalarla ilgili çok ciddi disiplinli politikaların uygulanması söz konusu oldu. Şimdi de ABD'nin tekrar çift açık noktasına doğru gittiği görülüyor. İstikrarlı olmayan bir tablo söz konusu…"
Yıl başında iyimser bir tablo olduğunu söyleyen Bali, "Oysa çok kısa bir süre önce, 2018'in başlarında çok daha iyimser bir tablo vardı. Ekonomilerin birbirlerini de etkileyecek şekilde büyümesi öngörülüyordu. Ama özellikle jeopolitik gerginlikler, yaptırımlar, karşılıklı agresif politikalar tabloyu biraz daha karmaşık hale getirmiş durumda. Bu tür dönemlerde fonlamaya ilişkin yurt dışı yatırımcı ve kreditörlerde ilgi, iştah bir miktar düşer ama bu dramatik, majör bir problem haline gelmez." dedi.
FAİZİN YÜKSEK OLMASI...
Serbest piyasa mekanizmalarıyla şu andaki tablonun sürdürülmesi gerektiğini söyleyerek açıklamasını sürdüren Bali, "Faizin yüksek olması kötü bir şey. Banka bilançoları açısından da kötü bir şey." dedi.
FAİZ MALİYET ARTIŞINA NEDEN OLUYOR
Bali, faizdeki değişikliklerin maliyet artışına neden olduğunu söyleyerek açıklamasını şu şekilde sonlandırdı:
"Bir faiz artışının ardından en fazla 35 gün içerisinde kaynaklarımızın yüzde 55'ini oluşturan mevduatların yeniden fiyatlanmasıyla, anında maliyet artışına maruz kalıyoruz. Ama bu artış, aynı anda ortalama vadesi daha uzun olan aktiflerimize yansımıyor. Bunun sonucunda net faiz marjları daralıyor. O nedenle, bankacılar faaliyetlerini sürdürürken faizlerin yükselmesini istemezler. Faizlerin düşüş eğilimine girdiği dönemler ise bankaların kârlılıklarına olumlu yansır."
Kamubulteni.com | Ankara