IMF’NİN Verdiği Borçlar Rekor Seviyeye Ulaştı

Küresel ekonomi büyük sorunlar yaşamaya devam ederken Uluslararası Para Fonu diğer adıyla IMF ekonomik yönden sorunlar yaşayan ülkelere verdiği borçlar rekor seviyelere geldi. Fakat bu seviye daha da yükselmeye devam edebilir.

IMF’NİN Verdiği Borçlar Rekor Seviyeye Ulaştı

Financial Times’in IMF verileri üzerinden yapmış olduğu analizler üzerine Ağustos ayında fon tarafından verilen krediler 44 ayrı program olmak üzere 140 milyar dolar seviyelerine geldi. Fakat bu rakam önümüzdeki aylar içerisinde daha fazla yükselmesi beklenmektedir. Anlaşma yapılan fakat borçları ödenmemiş krediler de dahil olmak üzere IMF’nin toplam alacakları şimdiden 268 milyar doları aştı.

Son günlerde dünya genelinde ortaya çıkan pandemi, Rusya Ukrayna savaşı ile küresel faizlerdeki artışlar gibi nedenler birçok ülkeyi IMF’nin yardımına muhtaç etti. Bu nedenle de borçlanma maliyetleri artmaya devam ettiği sürece borçlu ülkeler tarafından ödenmeyen borçlar artmaya devam edecektir.

Küresel ekonomi sallantıda olmaktadır. Uzmanların yapmış oldukları açıklamalarda merkez bankaları tarafından yapılan faiz artırma dünya genelinde borçlanma maliyetlerini artıracağını ve çok ciddi bir durgunluğun yaşanacağı tehlikesinin bulunduğunu söylemektedirler. Diğer yandan bazı analistler ise Uluslararası borç piyasasının dışında yer alan yoksul ülkelerin destek almak için IMF’ye başvuru yapmalarına neden olmaktadır. Bunun sonucu olarak da IMF’nin borç verme kapasitesinde sınırlama olabilme olasılığının yüksek olacağını belirtmektedirler.

Şu anda birçok ülke IMF ile borç görüşmelerine devam etmektedir. Anlaşmalar sağlanması durumunda bu ülkelere borç verilecektir.