İkinci El Araçta Bir Zam Daha

Son dakika haberi: İkinci el araba fiyatları ile ilgili açıklama geldi. 3 uzman isimden yapılan açıklamalar, yeni zammın yolda olduğu yönünde.

İkinci El Araçta Bir Zam Daha

İkinci elde fiyat indirimi bekleyenlere kötü haber.

Pandemi nedeniyle ikinci el araç piyasası oldukça hareketlendi ve araba fiyatları sıfır fiyatlarını çok geride bıraktı. Artan fiyatlar düşmek bilmiyor. Birçok aracın sıfırı 200 bin civarındayken ikinci el aynı modeli 250 hatta 280 bin TL gibi fahiş fiyatlara satılıyor. 

Sıfır üretiminin az olması, siparişlerin dolması nedeniyle araba alamayanlar, ikinci eldeki fahiş artışa takıldı ve araç alamıyor. 

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Başkanı Aydın Erkoç, Ntv 'ye yaptığı açıklamada, bayilerde sıfır araçların olmadığını , araç stoklarının tükendiğini söyledi. Erkoç açıklamasında, stoklarda arabaların artması durumunda fiyatlarda yüzde 10 'luk bir düşüş olabileceğini söyledi. 

Erkoç yaptığı açıklamada,  "Şu anki durağanlığın sebebi bayilerde sıfır araç yok. Fabrikalar üretime başlasa da henüz tam kapasite çalışmaya başlamadılar. Yurtdışından da siparişler yeni gelmeye başlıyor. Arz talep dengesizliğinden dolayı insanlar sıfır araç bulamadığı için 600 bin TL'lik araç yerine 2018 modeline 600 bin TL vermek durumunda kalıyor. Öte yandan son günlerde mevduat faiz oranları da yükseldi. Tüm bunlar piyasayı ister istemez etkiliyor. Sıfır araçlarda arzda çoğalma olursa ikinci elde de bir yüzde 10'luk geriye geliş olur" ifadelerini kullandı.

EN BÜYÜK ETMEN: İNTERNET İLANLARI FİYATLARI YÜKSELTTİ

Yapılan açıklamada , fiyatların artmasının en büyük nedenlerinden birinin de internet ilanları olduğuna yer verildi. İlanlarda kişi , örneğin aracını 100 bin liradan satışa koyuyorsa, kaporası alındı diye gösterip 110 bin TL 'den satıldı diyor. Daha sonra aynı ilan, sanki satıştan vazgeçilmiş gibi 110 bin TL 'den yeniden satışa alınıyor ve bu şekilde fiyat artışları yapılıyor. 

YENİ ZAM GELİYOR

Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık  yaptığı açıklamada yeni zammın yolda olduğunu, yıl sonuna kadar artışın devam edeceğini söyledi. 

Yanık yaptığı açıklamada, fiyatlara son ÖTV zammının etkisine değindi ve "İkinci elde fiyat artışı yıl sonuna kadar devam eder. Göstergeler onu gösteriyor. 2021'de ise düşmesinden vazgeçtik sabitleyebilirsek bile yeter. 2021'in başında her sene olan KDV, ÖTV, muhtasardaki oynamalar otomatikman fiyat yansımasına sebep olacak. Son ÖTV zammı da bu artışların tuzu biberi oldu" dedi.

BİR AÇIKLAMA DAHA: YENİ ZAM GELİYOR

Otomerkezi.net CEO'su Muhammed Ali Karakaş yaptığı açıklamada son 1 yılda fiyatların yarı yarıya arttığını ve artışın devam edeceğini söyledi.  Karakaş, "Kurumsal şirketler olarak hiç istemediğimiz bir durum olsa da ikinci el otoda fiyat artışı maalesef devam edecektir. Halen tedarik sorunu var. Döviz kuru ve matrah düzenlemesi de fiyat artışını tetikledi. Tedarik sorunu çözülmediği sürece 0 kilometre araçların tek alternatifi ikinci el araçlardaki fiyat artışının önüne geçmek çok zor" ifadelerini kullandı.