İkinci El Araç Alacaklara Kötü Haber: Araba Fiyatlarına Bir Zam Daha Geldi

İkinci el araç alacakları ilgilendiren son dakika açıklaması geldi. Yapılan açıklamada üretimde talebin karşılanmaması ve bayram öncesi olması nedeniyle bir zam daha geldi.

İkinci El Araç Alacaklara Kötü Haber: Araba Fiyatlarına Bir Zam Daha Geldi

İkinci elde fiyatlar yeniden artışa geçti.

Koronavirüs salgını nedeniyle sıfır araç üretimi durma noktasına gelmişti. Normalleşme aşamasının başlaması sonrası otomotiv sektöründe üretim yeniden başladı. Üretimin başlaması sornası vatandaşlar araç alımı için şirketlere akın etti. Sıfır araç almak için kredi destek paketine de rekor düzeyde başvuru oldu. Rekor başvuru sonrası sıfır araç üretimi, talebe yetişmedi ve siparişler aylar sonrasına ertelendi. Bu nedenle sıfır araç alamayanlar ikinci el araç piyasasına yöneldi. 

Sıfır araçlar ve ikinci el araçlar için de kredi paketinin açıklanması sonrası ikinci el araç fiyatları daha da arttı.

SİPARİŞLER EYLÜL EKİM AYINA KADAR

Sıfıra araç almak isteyen vatandaşlar otomotiv bayilerine gidiyor ve araç almak istiyor. Ancak gittiğimiz bir otomotiv bayisi, ön siparişlerin dolu olduğunu ve Eylül-Ekim ayına kadar sipariş alınmayacağı söylendi.

YENİDEN YÜKSELİŞE GEÇTİ

Sıfır araç üretiminde siparişlere yetişilmemesi nedeniyle vatandaşlar yeniden ikinci el araçlara yöneldi. Bu da araç fiyatlarının daha da artmasına neden oldu. 1 ay önce 207 bin TL 'ye alınan sıfır bir araç , şimdi ikinci el araç alım satımı sitesinde 240 bin TL 'ye satılıyor. 

BAYRAM ETKİSİ DAHA DA ARTTIRDI

İkinci el araç fiyatlarının artmasında bayram etkisi görüldü. Bayram öncesi araçlarını satanlar ek zam yaptı ve ikinci el araçta fiyatları daha da yükseltti. 

YÜZDE 15 ZAM GELECEK AÇIKLAMASI

Galerici Ahmet Yurtlu, ikinci elde fiyat artışının daha devam edeceğini söyleyerek, "Pandemi sürecinde de araç kiralama şirketlerinin de işlerinde ciddi manada düşüş oldu. Yurtdışından uçaklar gelmedi, rezervasyonlar iptal oldu. Durum böyle olunca araç kiralama firmaları da kendilerini biraz revize ettiler ve araç alımı yapması gerekenler yapmadı. Bundan dolayı şuanda kiralama firmalarındaki ekonomik arabalar aylık 6 bin TL civarında veriliyor. Durum böyle olunca oradan da bir sıkıştırma oldu. Kiralama fiyatları artınca araç kiralamayı düşünen insanlarda araç almaya döndü. Onun da bir sıkışıklığı var. Kasım gibi piyasanın biraz daha oturacağını, fiyatlarının belli bir seviyede netleşeceğini ve fiyatların o şekilde devam edeceğini ön görüyoruz. Kasım'a kadar da kısa vadede araba almayı düşünenlerin de çabuk davranmaları gerekiyor. Çünkü piyasa, yüzde 15 gibi bir artışın olacağının sinyallerini veriyor" dedi.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA