İkinci El Arabada Fiyatlar Düşecek Diye Beklerken Şok Geldi!

Son dakika haberi: İkinci el araba fiyatlarının düşmesini bekleyen vatandaşlara şok haber geldi. Dünya genelinde çip sıkıntısı yaşandığı ve bu nedenle 672 bin araç üretimi olmayacağı bildirildi. Bu da ikinci el arabaların fiyatlarının yeniden yükseleceği tehlikesini oluşturdu.

İkinci El Arabada Fiyatlar Düşecek Diye Beklerken Şok Geldi!

Son dakika haberi: İkinci elde şok gelişme Fiyatların artacağı açıklandı.

Koronavirüs yüzünden üretimin durması ile fiyatları oldukça artan, buna ek olarak dolar kurunun da yükselmesi , sıfır araç fiyatlarının da artması ile daha da artan ikinci el araba fiyatlarında yeni gelişme yaşandı. 

ÇİP KRİZİ TÜRKİYE'YE SIÇRADI

Sıfır araçlarda çip krizi yaşandı. Çok sayıda otomotiv devi çip tedarikinde son günlerde ortaya çıkan sıkıntı sonrası üretimlerini durdurma kararı aldı ve bu kriz , Türkiye'de üretim yapmakta olan bir markaya da sıçradı. Yaşanan çip kıtlığı nedeniyle 700 bine yakın daha az araç üretiminin gerçekleşeceği, üreticilerin gelir kaybının ise 60 milyar doları aşacağı tahmin edilirken bunun fiyatlara da yansıyacağı aktarıldı.

FİYATLAR

Aşağıdaki markalar, çip tedarikinde yaşanan sıkıntı nedeniyle üretimlerini durdurma kararı aldı.

Ford,

Toyota,

Fiat Chrysler Automobiles (FCA),

Nissan,

Honda,

Volkswagen,

General Motors

Daimler

Renault

TÜRKİYE'DE BİR MARKAYA SIÇRADI

Oyak Renault Genel Müdürü Dr. Antoine Aoun yaptığı son dakika açıklamasında, "Yaşanan küresel kaynaklı elektronik bileşen tedarik sıkıntısı nedeniyle üretim programımızda değişiklikler yapmak zorunda kaldık. 15-22 Mart 2021 tarihleri arasında üretime kısa bir ara vereceğiz. Dış kaynaklı krizlerin etkilerini en kısa sürede aşarak üç vardiyada çalışmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Bu sıkıntılar nedeniyle 2021 yılının ilk döneminde 672 binden fazla araç üretiminin olmayacağı aktarıldı. 

ÇİPLER NE İŞE YARIYOR?

Yarı iletken çipler, bilgi-eğlence sistemleri gibi alanlar ve hidrolik direksiyon ve frenler gibi daha temel parçalar için yeni araçların son derece önemli bileşenleri olarak öne çıkıyor. Araca ve seçeneklerine bağlı olarak uzmanlar, bir araçta yüzlerce yarı iletken çipin olabileceğini söylüyor. 

DEVREYE GİRDİLER

Çip krizinin aşılması için ABD Başkanı Joe Biden ile diğer ülke liderlerinin devreye girdiği bildirildi. 

YÜZDE 10 ZAM GELİYOR

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel söz konusu sorunun ikinci el fiyatlarına nasıl yansıyacağına ilişkin bir açıklamada bulundu ve çip krizinin yaşanmaya devam etmesi durumunda geçen seneki gibi bir durumun ortaya çıkabileceğini söyledi ve araç sıkıntısı çekilmesi nedeniyle vatandaşların ikinci ele yöneleceğini söyledi. Bu da ilk etapta yüzde 10 zammı beraberinde getirecek.

ARABA ALAMAYANLAR TEPKİLİ

Geçen sene korona nedeniyle oldukça fahiş seviyelere çıkan ikinci elde fiyatlar biraz dengeye oturmaya başladı. Ancak çip sıkıntısı , düşen fiyatların yeniden çıkabileceği tehlikesini ortaya çıkardı. Arabaların ucuzlamasını bekleyen vatandaşlar ise bu duruma tepkili.

BİNDE 5 VERGİ GELİYOR

Geçtiğimiz gün bir açıklama yapılmış ve ikinci el araba alımı satımında binde 5 oranında vergi getirileceğine yer verilmişti.