İkinci El Araba Alımı Satımında Düzenleme Yürürlüğe Girdi

İkinci el araçlar için geçtiğimiz ay yapılan düzenlemeler Eylül ayı itibarıyla yürürlüğe girdi. Düzenlemenin yürürlüğe girmesi ile birlikte ikinci elde canlanma yaşandığı bildirildi.

İkinci El Araba Alımı Satımında Düzenleme Yürürlüğe Girdi

İkinci el arabada değişiklik yürürlüğe girdi.

İkinci el araba alacak vatandaşları ilgilendiren yeni açıklama geldi. Bir süredir ikinci el araç alımı satımında yapılan düzenlemeler gündemde iken ekspertiz düzenlemesi yapıldı. 

EKSPERTİZ RAPORU ZORUNLU

Yapılan değişiklikler, Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girdi. İkinci el araba alıp satacakları ilgilendiren düzenlemenin detayları için açıklama geldi. 

Yeni düzenlemeye göre artık yetki belgesi olmayanlar yılda 3 ten fazla araba satamayacak. 

BU ARAÇLARA EKSPERTİZ RAPORU ŞARTI

Yetki belgeli satıcılar ise ellerindeki araçları satarken, 8 yaşını geçmemiş ve 160 bin kilometrenin altındaki araçlar için ekspertiz raporu almaları gerekecek.

PİYASADA HAREKETLİLİK

Konu ile ilgili bir de açıklama geldi. Açıklama yapan ekspertiz  yetkilisi Cihan Acar, yeni düzenlemenin ikinci el araç piyasasını hareketlendireceğini ve vatandaşların mağduriyet yaşamadan güvenle araç satın alabilmesini sağlayacağını söyledi.

Oto ekspertizi Cihan Acar, düzenlemenin dolandırıcılara karşı vatandaşları koruyacağını da sözlerine ekledi. 

Düzenlemenin uzun süredir beklendiğini söyleyen Acar, “Zaten uzun zamandır bu düzenleme konuşuluyordu, nihayet de geldi. İnsanların da güvenli bir ortamda, sürprizlere kapıyı kapayarak daha güvenli ticaret yapabilmesi, insanların kandırılmasının da önüne geçecek bir uygulama. Araç almak bir yükümlülüktür aslında, insanlar araba alırken araçlarını ekspertize sokacak. Tabii bununla ilgili sokacakları ekspertize de bir standart getirildi. Hizmet yeterlilik belgesine sahip olan firmalardan, TSE hizmet belgesine sahip olan firmalardan belgelerini alarak, noterden bu belgelerle satış yapabilecekler” dedi.

EYLÜL İLE BİRLİKTE YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Ekspertiz ve yetki belgesi düzenlemesi Eylül ayı itibarıyla yürürlüğe girdi.