İki ekonomistten keskin uyarı! Bunu yapanların parası buhar olabilir

Ekonominin uzman isimleri Hakan ve Mahfi Eğilmez, milyonlarca yatırımcıyı ilgilendiren önemli açıklamalarda bulunurken paraların nasıl değerlendirileceği hakkında bilgilendirme yapıldı.

İki ekonomistten keskin uyarı! Bunu yapanların parası buhar olabilir

Merkez Bankası'nın 2023 bilanço değerlendirme üzerinde Türkiye'nin önde gelen iktisatçılarından Mahfi Eğilmez, verilerin ortaya çıkmasıyla beraber 818 milyar TL zararın "yanlış ekonomi politikalarının bir sonucu" ifadeleri üzerinde değerlendirilmeye alındı. 

Prof. Dr. Hakan Kara zararın daha düşük olduğuna değinirken bu durumu "Dünyanın en maliyetli iktisadi deneyinin ilk taksidi" açısından değerlendirmelerde bulundu.

MERKEZ BANKASI'NIN ZARARI 818 MİLYAR TL
TCMB'nin 31 Aralık 2023 tarihinde bitirilirken 92. hesap dönemine ait bilançosuna ait bilgiler Resmi Gazete üzerinden yayınlandı. Verilen yayınlanmasıyla beraber2023 sonu itibarıyla TCMB'nin aktif toplamı 6 trilyon 923 milyar 835,9 milyon lira seviyesine ulaştı. Bu dönemde bankanın altın mevcudu ise 1 trilyon 417 milyar 869,8 milyon TL olarak kayıtlara geçti.
Geçtiğimiz sene sonunda TCMB'nin ihtiyat tutarı 9 milyar 664,2 milyon TL olarak belirlendi. Bu verilere göre, bankanın 2023 yılındaki dönem zararı ise 818 milyar 182,9 milyon TL olarak tutarlara geçildi.
uzman yatırımcı
MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ KARARI
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 31 Mart'taki yerel seçim öncesinde piyasalar tarafından merak edilen faiz kararları açıklandı.
PPK'nın aldığı kararlar doğrultusunda Mart ayı politika faizi yeniden %50 seviyesine çıkartılma kararına verildi. Faiz artışıyla beraber Haziran'da 650, Temmuz'da 250, Ağustos'ta 750, Eylül, Ekim ve Kasım'da 500'er, Aralık ve Ocak'ta ise 250 baz puanlık yükselişe imza atıldı. Fakat, peş peşe 8 toplantıda faiz artışına giden Merkez Bankası, Şubat ayında faiz oranı sabit olarak yer alındı.