İcralık Vatandaşlar: İşte Borcunuza Ek Ödeyeceğiz Para

İcralık borcu olan vatandaşları ilgilendiren açıklama geldi. Açıklamada , icralık vatandaş sayısının 21 milyonu bulduğu, vatandaşlara icra dairelerinde ekstra masraf ödeyeceği bildirildi.

İcralık Vatandaşlar: İşte Borcunuza Ek Ödeyeceğiz Para

21 milyon kişiye icra..

Son dönemlerde ekonomide yaşanan sıkıntılar nedeniyle vatandaşlar, devlete , özel şirketlere olan borçlarını ödemekte güçlük çekiyor. Faturalar, krediler, kreidi kartları, KYK borçları ve daha birçok kalem altında borçlarını ödeyemeyen vatandaşlar icralık oluyor. 

Özellikle son dönemlerde icra dosyalarında ciddi bir artış meydana geldi. 2002 yılında 8 milyon kişi icradayken bu sayı 2019 yılında 21 milyona ulaştı. İcralık olan borçlu sayısındaki ciddi artış nedeniyle icra müdürlüklerinde yoğunluk yaşanıyorç 

HER ADIMDA PARA

İcraya düşen vatandaşlara tabiri caizse her adım baı ekstra masraf çıkartılıyor. Harç bedelleri, KDV, Gelir Vergisi, Avukatlık ücretleri gibi masrafların da eklenmesi ile birlikte  icralık olan vatandaşlar daha fazla para ödemek zorunda bırakılıyor. 

Sözcü Gazetesi 'nde bugün yayımlanan haberde , İcra mahkemelerinin alacaklı hakkında takip başlatmasının ardından , borçlular devlete bir kısım harçları ve masrafları ödemekle yükümlü tutuluyor. 

Örnek olarak vermek gerekirse 100 bin TL 'lik icra takibinde vatandaşlar, masrafların eklenmesi ile birlikte devletin kasasına 10 bin TL para giriyor. 

Bu yıl belirlenen vergi harçları tarifesine göre bakacak olursak , 100 bin TL 'lik borcu icrada olan alacaklı , ilk olarak 44.40 TL 'lik bir başvuru harcı yatırıyor. Daha sonra 6,4 TL vekalet harcı veren kişi, 1.75 TL dosya masrafı, 16,20 tebligat gideri ve 10,10 TL 'de baro vekalet pulu veriyor. 

Peşin harç ise , alacak paranın binde 5 'i kadar oluyor. 100 bin TL için hesaplama yapıldığında da peşin harç tutarı 500 TL oluyor. Buna göre bakacak olursak 100 bin TL borcu olan kişi  ilk adımda 562 TL 'lik bir ödeme yapacak. 

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA