İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan Bekçi Açıklaması: Bekçi Alımlarının Ardından Suç Oranlarında Büyük Düşüş Görüldü

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Yeni Nesil Kriminal İnceleme Aracı 'Kıraç' Tanıtımn Töreninde çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bakanlığın çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çarşı ve Mahalle Bekçiliği uygulamasına yönelik eleştirilere de raporlar ve istatistiklerle yanıt verdi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan Bekçi Açıklaması: Bekçi Alımlarının Ardından Suç Oranlarında Büyük Düşüş Görüldü

Bekçi istihdamının ardından Büyükşehirlerde hırsızlık vakalarında büyük azalma görüldüğünü hatırlatan İçişleri Bakanı Soylu, "Bir takım zihinler bu ülkede iyi olan her türlü gelişmeye kıskançlıkla bakmaktadır. Türkiye'de güzel olan insanların mutluluğuna katkısı olan ne varsa her ferdimizin başarısıdır. Bekçilerimiz göreve başladıktan sonra mal varlığına yönelik işlenen suçlarda azalış yüzde 38.2'dir. 9 önemli suçtaki aydınlatma oranı 2016-2020 arasındaki kıyaslamada %39.2'den %50'ye yükseldi. Evden hırsızlık Türkiye günlük ortalaması bekçilerimizin sahaya çıktığı tarihte 281'di.  Bugün günlük ortalama 281'den 121'e düştü. Ankara'da sayı 31'den 2'ye yükseldi. Koskocaman Ankara'da günde 2 hırsızlık oluyor. İstanbul'da 79'dan 23'e , İzmir'de ise 20'den 5'e düştü. Diğer tüm asayiş başlıklarında rakamların seyri değişti. 2018 Ağustos ayından bugüne kadar bu milis diye nitelendirdikleri bekçilerimiz 4 bin 862 hırsızlık olayına müdahale etmiş , aranan 73 bin 753 şahıs hakkında işlem yapmışlardır. 1219 kayıp çocuğu bulup ailelerine teslim etmişlerdir. Daha bir çok rakam var... Neresinden bakarsanız bakın, Çarşı ve Mahalle Bekçiliği uygulamasının yeniden canlandırılması çok olumlu bir tablo doğurmuştur. Saha sonuçlarına yansımıştır." diye konuştu.

Bekçilik uygulamasıyla birlikte asayiş temininde olumlu gelişmeler yaşandığını belirten İçişleri Bakanı Soylu, Koronavirüs salgını döneminde de kolluk kuvvetlerinin tüm gayretleriyle sahada vatandaşlara yardıma koştuğunu söyledi. Bakan Soylu, "Milletin asayişini temin etme sorumluluğumuzu yerine getirmede çok önemli katkı sağlamıştır. Polisimizin üzerinden de önemli bir iş yükünü alarak başarının artmasına olumlu yönde katkı sağlamıştır. Polisimiz ve jandarmamız da tarihinin en başarılı dönemini yaşıyor. Terörle mücadelede, siber suçlarla mücadelede tarihimizin en önemli başarıları alınmaktadır. Salgın sürecinde bile bekçimiz, polisimiz, jandarmamız vatandaşımızın kapısına market alışverişine götüresiye kadar her yerde oldular. Biz kolluk kuvvetiyiz sadece işimizi yaparız demedi, bu milletin evladıyız deyip yardıma koştular" dedi.