IBAN'a para gönderenlere Bakanlık tokadı! Bunu yapanlara okkalı ceza

Alışveriş yapan kişilerin kredi kartı ödemelerini kabul etmeyen ve IBAN'a aktarım talebinde bulunan firmalara Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından soruşturma ve ceza kesileceği belirtildi. İşte detaylar...

IBAN'a para gönderenlere Bakanlık tokadı! Bunu yapanlara okkalı ceza

Vergi müfettişleri, halktan gelen şikayetler üzerine kredi kartıyla ödeme kabul etmeyen ve IBAN transferi talep edenlere ceza kesmeye hazırlanıyor. Banka hesapları üzerinde çalışarak para takibi yapan vergi müfettişleri, çeşitli kişilerden defalarca para transferi alan banka hesap sahiplerine cezai yaptırım uygulayacak. Detaylar haberimizde...

kargo

IBAN’A HAVALE İSTEYENLERE CEZA GELİYOR! BAKANLIK HAREKETE GEÇTİ: 'POS ÇALIŞMIYOR IBAN’A AT' UYGULAMASINA DİKKAT!

Maliye Bakanlığı ve Hazine, gelirini kayıt altına almayan vergi mükellefleri hakkında işlem başlattı. Vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine vergi müfettişleri, kredi kartıyla ödeme kabul etmeyen ve IBAN'a para aktarmak isteyen kişilere ceza kesmeye başladı. Banka hesapları üzerinde çalışan ve parayı takip eden, birçok farklı kişiden sürekli olarak hesaplarına para aktaran kişiler. Para transferini alan banka hesap sahibine cezai yaptırımlar uygulanarak kayıt dışı vergilerin önüne geçilecek.

Kredi kartı okuyucuları (POS makineleri ve baskı cihazları) sağlayan bankalar ve diğer kuruluşların, cihazlarda üretilen satış bilgilerini Maliye Bakanlığı ile paylaşması gerekmektedir. Bu bilgi doğrudan beyan yoluyla doğrulanabilir. Banka kartı ödemeleri KDV, gelir vergisi ve kurumlar vergisine kaydedilmektedir. Ancak son dönemde yapılan incelemelerde bazı şirketlerin vergi kaçakçılığı amaçlı makbuz ve fatura düzenlenmemesi için müşterilerinden IBAN üzerinden para toplamayı tercih ettiği ortaya çıktı.

YASA DIŞI FAALİYETTE BULUNABİLİRLER

Kaynaklar, IBAN hesaplarına mal veya hizmet karşılığında para yatıran kişilerin yasa dışı faaliyetlere maruz kalması halinde, bu hesaplara para yatıran herkesin benzer bir suçla itham edilme riskiyle karşı karşıya kalacağına dikkat çekiyor. Örneğin bir vatandaşın verdiği IBAN'ın yasa dışı bahis faaliyetinde bulunan bir güzellik merkezine ait olabileceğine dikkat çekildi.

BAKANLIKTAN VATANDAŞLARA UYARI

Mali yetkililer kişileri uyararak şu değerlendirmeyi yaptı: "Aynı zamanda satın alınan mal ve hizmet karşılığında fatura ve makbuz alınmadığında tüketici şikâyet departmanına dayanak teşkil edecek hiçbir belge de olmayacaktır." şeklinde açıklama yaptılar.

MÜŞTERİLER IBAN’A YÖNLENDİRİLİYOR

Son günlerde, bu durumun başta küçük esnaf olmak üzere tüm sektörlerde yaygın olduğunu, özellikle hizmet sektörünün stok sorunu olmaması ve tespit edilen tutarın oldukça yüksek olması nedeniyle müşterilere IBAN üzerinden ödeme yapmaları tavsiye edildiğine dikkat çekiyor.

KAYITDIŞIYLA MÜCADELE YAKIN TAKİPTE

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, son dönemde gelir ve giderleri uyumsuz olan kişilere ilişkin analizlerini hızlandırdı. Banka hesap hareketleri, tapu kayıtları, araç kayıtları gibi verilere göre kişilerin gelirlerine göre müsrif bir yaşam tarzı yaşadıklarına dair işaretler olduğu, gerçek gelirini beyan etmeyenlerin ise mali durumlarının tamamı denetim kapsamındadır.

HAKSIZ KAZANÇ SAĞLAYANLARIN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in genel yaklaşımının şu şekilde olduğu belirtiliyor: “Vergi kayıp ve kaçağına sebebiyet vererek haksız kazanç sağlayanların ve haksız rekabet oluşturanların takipçisi olmaya devam edeceğiz” olduğu dile getiriliyor.