Hesap İşletim Ücreti ve Nakit Avans Ücreti İçin Karar Geldi (Hesap İşletim Ücreti Nedir?)

Son dakika haberi: Bankada hesabı olan milyonları ilgilendiren önemli bir karar geldi. Hesap işletim ücreti ve nakit avans ücreti hakkında önemli karara imza atıldı.

Hesap İşletim Ücreti ve Nakit Avans Ücreti İçin Karar Geldi (Hesap İşletim Ücreti Nedir?)

Bankada hesabı olanlardan bu para alınmaya devam edilecek.

Bankalar, hesabı olan vatandaşlardan her yıl hesap işletim ücreti adı altında para alıyordu. Hesap İşletim Ücreti alınmaması için Danıştay 10. Dairesinde bir dava görüldü. BDDK'ya karşı açılan ve hesap işletim ücretlerinin alınmaması gerektiğini savunan kişinin talebi reddedildi. 

Davanın danağı ‘hesap işletim ücreti’, ‘nakit avans ücreti’ gibi müşerilerden alınan ücretlerin herhangi bir gidere dayanmadığı konusuydu. Söz konusu dilekçede bu durumun haksız olduğunun altı çizildi ve “Bu durum, tüketici için sürpriz bir maliyet oluyor” ifadelerine yer verildi.

Davalı konumunda olan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ise savunma olarak mahkemeye verdiği dilekçesinde,  “Yönetmeliğin ilgili maddeleri iptal edilirse, bu masraflar faize yansır. Faiz belirlenirken, masraflar alınmıyor. Bankaların da maliyetleri var. Dava konusu düzenleme kanuna ve kamu menfaatine uygun. Davanın reddi gerekir” ifadelerini kullandı.

DANIŞTAY KARAR VERDİ

Tarafların dinlenmesi, delil ve savunmaların alınmasının ardındna Danıştay, alınan ücretlerin hukuka uygun olduğunu bildirdi. 

Dava sonucu ile ilgili konuşan Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Bankaların, yalnızca hesap işletim ücreti adı altında yılda aldıkları para 10 milyar liraya yakın” dedi.

Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/hesap-isletim-ucretine-danistaydan-onay-41772112

HESAP İŞLETİM ÜCRETİ NEDİR?

Hesap işletim ücreti banka hesabı bulunan bireylere banka tarafından uygulanan dönemsel bir kesintidir. Bankalar kendi hesaplarını kullandığınız ve bazı işlemlerinizi bu hesaplar üzerinden gerçekleştirdiğiniz için dönemsel olarak hesabınızdaki paradan kesinti yapar.