Hayvanları Bırakamıyorlar! Çoban Arayışı 25 bin TL'ye Çıkıyor

Malatya’da besiciler yüksek maaşla çalışacak çoban bulamadıklarından yakınıyor. Çoban bulunamayan kentte pek çok hayvan yetiştiricisi hayvanların başından ayrılamıyor.

Hayvanları Bırakamıyorlar! Çoban Arayışı 25 bin TL'ye Çıkıyor

Son zamanların yüksek maaşlı mesleklerinden olsa da zorluğu nedeniyle pek çok kişi çobanlığı tercih etmiyor. Hal böyle olunca çobanlık maaşları da artıyor. Malatya'da besiciler 25 bin TL’ye dahi çoban bulamıyor.

25 bin liraya çalışacak çoban yok

Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, kentte pek çok hayvan yetiştiricisinin yüksek maaşla çalışacak çoban bulmakta zorlandığını açıkladı. Hekimhan Yama dağında hayvan yetiştiricileriyle bir araya gelen Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, yaptığı açıklamada 20-25 bin TL maaşla çalışacak çoban bulamadıklarını söyledi.

coban-hayvancilik-2.jpg

"Genel bir sorun"

Açıklamasında üretim vurgusunda bulunan Akın, "Yetiştiricilerimiz çoban bulamadıkları için hayvanlarının başında ayrılamıyorlar. Bazen hastası oluyor, hastaneye götüremiyor, cenazesi oluyor cenazeye katılamıyor. Bu problem Türkiye genelinde yaşanıyor ve bunun çözülmesi lazım” dedi.

“Paradan ziyade bu mesleği yapan çok az kişi kaldı” diyen Akın şöyle devam etti: “Birkaç Afgan vardı, onlar da ülkelerine gönderiliyor. İthal çoban getirileceği söylendi ama o da rafta kaldı. Devletimizin bize çoban bulma imkanını sağlamasını istiyoruz. Çoban desteği var ama maalesef yeterli değil. Hayvancılıkla uğraşan ailelerde özellikle kadınların sigortasının yapılmasını istiyoruz. Kadınlara sigorta yapılırsa bu işe dört elle sarılırlar.”

Hayvan üreticisi Ekrem Karadağ ise en büyük sorunlarının çoban bulamamak olduğunu söyledi.