Hak-İş :Koronavirüs Nedeniyle İşsizlik Yardım Süreleri Uzatılmalı ve İşsizlere Yardım Kriterleri Genişletilmeli

Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş) G29 Çalışma ve İstihdam Bakanları Toplantısında hazırlanan L20 bildirisini, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına gönderdi. İlgili bildiride, koronavirüs salgını nedeniyle işsizliğin günden güne artabileceğine vurgu yapılarak, işsizlik yardımlarının süresinin uzatılması ve işsizlik sigortasına erişim için uygunluk kriterlerinin genişletilmesi talep etti.

Hak-İş :Koronavirüs Nedeniyle İşsizlik Yardım Süreleri Uzatılmalı ve İşsizlere Yardım Kriterleri Genişletilmeli

ITUC ve TUAC ile ortaklaşa hazırlanan L20 bildirisinde, koronavirüs nedeniyle işsizliğin artabileceğine yer verilirken, "2020'nin ilk çeyreğinde küresel çalışma saatlerinin yüzde 5,4'ünün (155 milyon tam zamanlı işe eşdeğer) kaybedildiğini hesaplıyor. Bu rakam, 2. çeyrekte şu anda yaklaşık 400 milyona eşdeğer. (Uluslararası Çalışma Örgütü) ILO, imalat tedarik zincirlerindeki 292 milyon işin etkilendiğini tahmin ediyor. Kayıt dışı ekonomideki 1.6 milyar işçi, sosyal korumaya erişimi olmayan yoksullukla karşı karşıya" ifadeleri görüldü.

Salgının yeni dalgalarının olması halinde OECD bölgesinde işsizliğin yüzde 12.6 seviyelerine çıkacağının tahmin edildiğine dikkat çekilen bildiride, işsizlik yardımlarına dair, "İşçileri desteklemek için G20 hükümetleri, işsizlik yardımlarının süresini uzatmalı ve işsizlik sigortasına erişim için uygunluk kriterlerini genişletmelidir. Ayrıca sosyal ortaklarla diyalog halinde işi koruma planları, tazminat ve iş garantilerinin ölçeğini ve kapsamını yeniden müzakere etmelidir" denildi.

Salgın döneminde ön saglarda çalışanların korunması gerektiğine yer verilen bildiride ayrıca şu ifadeler görüldü: Pandemi, sağlık bakımı, çocuk bakımı ve yaşlı bakımı, eğitim, temizlik hizmetleri, ulaşım, çiftlik işleri ve diğer temel malların üretimi ve dağıtımı gibi işin temel doğasını ortaya çıkardı. Bu işler genellikle düşük ücretli, güvencesiz ve ağırlıklı olarak kadın veya göçmen işçiler tarafından üstleniliyor. Ekonomik faaliyet için sürekliliği sağlamak, ön saflardaki çalışanların ihtiyaçlarına ve korunmasına özel bir odaklanmayı gerektirir.Pandemi, kamu hizmetlerinin ve sosyal korumanın önemini ortaya çıkarmıştır. Sosyal korumayı ve sosyal korumaya erişimi güçlendirmek, işçilerin, ailelerin ve toplulukların krizin en kötü etkileriyle başa çıkmasına yardımcı olacaktır. Sistemler tüm çalışanlar için erişilebilir hale getirilmelidir. Kayıt dışı çalışanlar ve yüksek düzeyde korumadan yararlanmayan diğer işçi kategorilerinin gelir desteği, sağlık hizmetleri ve diğer sosyal korumaya erişime ihtiyacı vardır. Kayıt dışı çalışanlar orantısız bir şekilde kadınlar, genç işçiler, göçmenler, siyah ve etnik azınlık ve yerli halktır.