Habertürk Yazarı Yıldırım: Asgari Ücreti Çok Önemsememek Lazım, Asgari Ücret Yüksek Artarsa İşsizlik Artar

Habertürk Yazar Abdurrahman Yıldırım, Habertürk ekranlarında canlı yayınlanan Gündem Para isimli programda asgari ücret pazarlıklarına ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Asgari ücret konusunda pazarlıkların sürdüğünü fakat yüksek ücret taleplerinin gerçekci olmadığını, ücretlerin yüksek artması durumunda işsizlik rakamlarının da artabileceğini söyleyen Yıldırım, özel sektörün zor durumda olduğunu belirterek, "Böyle bir ortamda ücreti arttırırsak tamam arttırabiliriz asgari ücret yoluyla ama on

Habertürk Yazarı Yıldırım: Asgari Ücreti Çok Önemsememek Lazım, Asgari Ücret Yüksek Artarsa İşsizlik Artar

Habertürk Yazarı Yıldırım: Asgari Ücreti Çok Önemsememek Lazım, Asgari Ücret Yüksek Artarsa İşsizlik Artar

Habertürk Yazar Abdurrahman Yıldırım, Habertürk ekranlarında canlı yayınlanan Gündem Para isimli programda asgari ücret pazarlıklarına ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Asgari ücret konusunda pazarlıkların sürdüğünü fakat yüksek ücret taleplerinin gerçekci olmadığını, ücretlerin yüksek artması durumunda işsizlik rakamlarının da artabileceğini söyleyen Yıldırım, özel sektörün zor durumda olduğunu belirterek, "Böyle bir ortamda ücreti arttırırsak tamam arttırabiliriz asgari ücret yoluyla ama ondan sonra da işsizlik artar. İş verenler bu işin altından kalkamayabilir. Kalkamayacak olanlar da var." ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki asgari ücretli çalışan sayısının resmi rakamlardan daha düşük olduğunu, bazı iş verenlerin çalışanlarını asgari ücretli gösterdiğini artan kısmı elden verdiğini söyleyen Yıldırım, "İş verenler daha yüksek ücret vermek istiyorlarsa verebilirler yani. Türkiye'de asgari ücretin altında belli bir kesim var, kayıt dışı çalışanlar var. İstanbul dışında anadoluda da var. Asgari ücreti bu kadar önemsemek ve üzerinde bu kadar durmanın pratikte çalışanların faydasına olacağına sanmıyorum. Bazı işverenler vergi kaçırıyor. Asgari ücretten göstermek zorunda, üstünü açıktan veriyor. Devlet işten bankalardan maaş ödenmesi zorunlu diye bir karar çıkardı." dedi.

Türkiye'de ücretlerin çok düşük ya da çok yüksek olmadığını Orta Avrupa ülkelerine yakın bir ücret politikası izlendiğini söyleyen Habertürk Yazar Abdurrahman Yıldırım, "Ücretler Türkiye'de yüksek mi değil, düşük de değil. Orta Avrupa ya da doğu avrupa ülkelerine yakın düzeyde ücret var. Türkiye'ye avantaj sağlayacak bir düşük ücret politikası yok Türkiye'de.  Ama yüksek ücret de değil. Rekabette tıkanıyoruz artık. Bir yerden atılım yapmamız lazım.  Ya teknolojik atılım yapacağız, ya çalışanların sayısını azaltarak çalışanların verimliliğini arttıracağız.  Ya da ücretleri düşüreceğiz. Başka türlü dışarıya mal satmamız zorlaşıyor. Öyle girişimciler bulacağız ki daha kaliteli ürünler üretip, işler yapacaklar. Türkiye'nin marka değerini arttırmamız lazım." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin ekonomik durumu göz önüne alınacak olursa pazarlık yapılmasının doğru olmadığını, önceki 2 dönemde hükümetin seçimden dolayı büyük kitlelerin yani işçilerin yanında karar alarak yüksek zamlar yaptığını fakat ufukta seçim olmadığını söyleyen Yıldırım, bu senenin belirsiz olduğunu vurguladı. Yıldırım , "Özel sektör zor durumda. Özel sektör borç krizinde. İflas edenler var. İşsizlik had safhada tüm zamanların rekorunda. Böyle bir ortamda ücreti arttırırsak tamam arttırabiliriz asgari ücret yoluyla ama ondan sonra da işsizlik artar. İş verenler bu işin altından kalkamayabilir. Kalkamayacak olanlar da var. Ücret pazarlığı şu an çok da dönemi değil gibi geliyor bana. Ekonomi büyüse , şirketler kar etse, böyle bir kriz ortamına girmemiş olsak. Bu pazarlık daha kolay yapılabilir. Seçim döneminde hükümet de hemen destek atıyor. 2 seçim yılında da hükümet ağırlığını çalışanlardan yapmış, ama bu sene yapıyor mu bilmiyorum." dedi.