GSS Borcu Olanlar Dikkat: Yapılandırma ve Borç Silme Duyurusu

Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu olan vatandaşları ilgilendiren yapılandırma ve borç silme açıklaması geldi. 7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun düzenleme detayları duyuruldu.

GSS Borcu Olanlar Dikkat: Yapılandırma ve Borç Silme Duyurusu

GSS borcu olanları ilgilendiren yapılandırma ve borç silme açıklaması geldi.

7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun bugün Resmi Gazete'de yayımlandı. Resmi gazete'de yayımlanan düzenleme yürürlüğe girdi ve yapılandırma için başvurular başlamış oldu. Yapılandırma duyurusunun yayımlanmasının ardından Genel Sağlık Sigortası borcu olan vatandaşlar borçların nasıl yapılandırılacağını, borç silme olup olmayacağını araştırmaya başladı. Biz de bu yazımızda GSS borcu olanlar için detaylara yer verdik.

GSS NEDİR?

Tanım olarak Genel Sağlık Sigortası; kişilerin öncelikle sağlıklarının korunmasını, sağlık riskleri ile karşılaşmaları halinde ise oluşan harcamaların finansmanını sağlayan sigortayı, ifade etmektedir. Sigortası olmayan vatandaşlar otomatik olarak GSS 'ye dahil edilir ve ayda ödenecek belirli bir ttuar ile kişiye sağlık sigortası yapılır.

GSS BORÇ SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Genel Sağlık Sigortası borcu e Devlet kapısı üzerinden sorgulanır. 

https://www.turkiye.gov.tr/sgk-gss-borc-dokumu

Yukarıdaki link üzerinden GSS borcunuzu sorgulayabilirsiniz.

GSS BORÇLARI YAPILANDIRILACAK MI?

7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun 'a baktığımızda GSS borçlarının da yapılandırma kapsamında olduğu görüldü. GSS ile ilgili kanunda şu ifadelere yer verildi:

(15) 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki sigortalılar ile ek 5 inci ve ek 6 ncı maddeleri kapsamında sigortalı olanların, bu madde kapsamındaki borçlarını yapılandırmaları hâlinde, yapılandırılan borç haricinde altmış günden fazla prim ve prime ilişkin borçlarının bulunmaması veya altmış günden fazla prim ve prime ilişkin borçları bulunmakla birlikte bu borçlarını ilgili kanunlara göre taksitlendirmiş veya yapılandırmış olup ödeme yükümlülüklerini de yerine getiriyor olmaları ve bu maddeye göre yapılandırılan borçlarının ilk taksitini ödemeleri kaydıyla genel sağlık sigortasından yararlanmaya başlatılır.

(16) 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortası tescili yapılmış olup da gelir testine hiç başvurmayanlardan bu Kanunun yayımı tarihinden 31/3/2021 tarihine kadar gelir testine başvuran kişilerin genel sağlık sigortası primleri, gelir testi sonucuna göre ilk tescil başlangıç tarihinden itibaren tahakkuk ettirilir.

(17) 2020 yılı Ağustos ayı ve önceki aylara ilişkin olup bu Kanunun yayımı tarihinden önce 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında tahakkuk ettiği hâlde ödenmemiş olan prim borçlarının 30/4/2021 tarihine kadar ödenmesi hâlinde gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilir. Bu Kanunun yayımı tarihinden önce 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamındaki sigortalılık statüsünden kaynaklanan prim borcu bulunanlar anılan Kanunun 67 nci maddesinde belirtilen şartları taşımaları hâlinde, bu Kanunun yayımı tarihinden önceki döneme ait prim borçları dikkate alınmaksızın Kanunun yayımı tarihinden itibaren 30/4/2021 tarihine kadar sağlık hizmetlerinden ve diğer haklardan yararlandırılır. Bu Kanunun yayımı tarihine kadar ödenmiş olan 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamındaki genel sağlık sigortası primleri ile gecikme cezası ve gecikme zammı tutarları iade ve mahsup edilmez.

GSS BORCU SİLİNMESİ

GSS borcu olan ve gelir testi yapmayan vatandaşların gelir testine başvuru yapması gerektiğine yer verildi. Gelir testi başvurusu için "Gelir tespiti başvurusu, kişilerin ikametgâhının bulunduğu il/ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına yapılır." denildi. 

 Gelir testi neticesinde kişi başı geliri asgari ücretin 3'te biri oranında veya daha az olanlar muhtaç sayılır ve kategori dışı bırakılırlar. GSS'den ücretsiz faydalanabilmek için gelir testi yaptırmak ve muhtaç olduğunuzu kanıtlamanız gerekmektedir.

Hane içindeki gelir kişi başına asgari ücretin 3'te biri kadarsa gelir testine başvuru yapmanız durumunda GSS primleriniz devlet tarafından ödenir.

YAPILANDIRMA BAŞVURU

Yapılandırma başvurusu https://ivd.gib.gov.tr/ adresi üzerinden ve vergi dairelerinden yapılmaktadır. Yapılandırma için son başvuru 31 Aralık 2020.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA