Gram Altında Yükseliş Hızlandı (Dolar-Sterlin-Euro Neden Yükseliyor?)

Son dakika haberi: Dolar kuru ile altın fiyatlarında yükseliş sabah saatlerinde başladı ve gün içinde devam etti. Akşam saatlerinde, Türkiye'de piyasaların kapanması ile birlikte artış devam ediyor. İşte piyasalardan alınan son dakika verileri.

Gram Altında Yükseliş Hızlandı (Dolar-Sterlin-Euro Neden Yükseliyor?)

Gram altında yükseliş hızlandı.

Geçtiğimiz hafta , son 1.5 ayın en fazla düşüşünü yaşayan gram altın bugün hareketli bir gün geçiriyor. 

GEÇEN HAFTA SERT DÜŞMÜŞTÜ

Geçen haftaya 476 TL seviyesinde başlayan ve faiz kararı ile birlikte 451 TL 'ye kadar gerileyen gram altın, Cuma gününü 458 TL 'de sabitlenmiş ve haftayı bu seviyeden kapatmıştı. Bu düşüş, son 1.5 ayın en sert düşüşü oldu.

BUGÜN 13 TL YÜKSELDİ

Sabah saatlerine de 458 TL seviyesinde olan gram altın, ivmeli bir şekilde yükseliş geçti. Öğleden sonra daha da hızlanan gram altın 13 TL 'lik değer kazandı ve 471 TL seviyesine kadar çıktı. İşte gün içinde gra maltında yaşanan değişimin grafiği:

DOLAR KURU

Dolar kurunda yükseliş sürüyor. Merkez Bankası 'nın faiz kararının ardından 7.50 TL 'ye kadar gerileyen dolar kuru, bugün sabah saatlerinde 7,65 TL seviyesindeydi. Öğleden sonra yükselişe başlayan dolar kuru, şu sıralar 7,7992 TL seviyesinde.

İşte dolar kurunda yaşanan değişim grafiği:

EURO KURU

Euro kuru ise bugün 9,09 TL seviyesinden işlem görüyor.

STERLİN 10 TL 'Yİ AŞTI

İngiltere Sterlini 10.02 TL seviyesinde.

ÇEYREK ALTIN

Çeyrek altın 757 TL.

Cumhuriyet altını 3097 TL.

22 ayar bilezik gramı 430 TL.

Yarım ziynet: 1513 TL.

Tam ziynet 3026 TL.

DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR?

Dolar kuru, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki çatışmalar nedeniyle değer kazandı. 

İktisatçı-Yazar Mustafa Sönmez konuya ilişkin değerlendirmelerini şöyle yaptı:

"Hatırlayacaksınız 2018'de benzer bir konjonktür yaşandığında bir seferde 6,5 puana yakın bir faiz arttırımı olmuştu. O nedenle bu iki puanın yetersiz olduğu çok açık. Tabi bugünkü yükselişin altında bilinen nedenlere ek olarak uluslararası gerilim de var. Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşananlar önemli bir etken çünkü böyle dönemlerde dövize yöneliş yükselir. Dolayısıyla bunu da analize katmak lazım."

Prof.Dr. Yalçın Karatepe şunları söyledi:

"MB bu artışı yaptı ama onu yaptığı sırada piyasada oluşan ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti yüzde 11'e yakın bir seviyedeydi. Dolayısıyla MB aslında faizi arttırarak faizi arttırmamış oldu. Bu karmaşık bir ifade gibi görünebilir ama şu demek; MB değişik kanallardan borç verir, basit bir faiz mekanizması uygulamaz. Politika faiz oranı, geç likidite penceresi...vb farklı alternatifleri var. MB politika faizini düşük tutuyordu ama bankaları diğer kanallara yönlendiriyordu ve orada oranlar daha yüksekti. Dolayısıyla 200 baz puan politika faizi arttırmak faizlerde bir değişikliğe gitmek anlamına gelmiyor."