Gram Altın ve Dolarda Tarihi Seviye: İşte Yükselme Nedeni ve Tahminler Yorumlar

Son dakika haberi: Dolar kuru ile altın fiyatlarında tarihi seviyeler görülüyor. Piyasalardan alınan son dakika verilerine göre dolar ile gram altın bir rekor daha kırdı. İşte piyasalardan alınan son dakika verileri ve güncel fiyatlar ile tahminler.

Gram Altın ve Dolarda Tarihi Seviye: İşte Yükselme Nedeni ve Tahminler Yorumlar

Son dakika: Dolar ve altında yeni rekor.

Önceki gün rekor seviyelere kadar tırmanan gram altın ile dolar kurunda yeni rekor geldi. 27 Ekim 2020 Salı gününe hareketli başlayan piyasalarda son durum ve döviz kurları ile altın fiyatlarında güncel bilgiler yazımızda.

DOLAR KURU

Önceki gün 8.06 ile tarihinin en yüksek seviyesine kadar tırmanan dolar kuru, bugün de yükselmeye başladı. Piyasalardan alınan son dakika verilerine göre dolar 8.10 TL seviyesini geçerek tüm zamanların rekorunu bir kez daha kırdı ve 8,11 TL oldu. İşte dolar kurunda son saatlerde yaşanan yükselişin grafiği:

Yatırımcılar, Fed'in 4 – 5 Kasım'daki faiz değerlendirmesi öncesinde, ekonomiye dair ipuçları verecek olan işsizlik başvuruları, üçüncü çeyrek büyüme rakamları ve dayanıklı mal siparişleri gibi verileri bekliyor.

DOLAR TAHMİNLERİ

Eda Karadağ, Araştırma Uzmanı, İntegral Yatırım Dolar tahmini:

DolarTL forex piyasasında 8.08 seviyesinde seyrediyor. Kurdaki kalkan iyice zayıflamış durumda. Geçen hafta Merkez Bankası kararı sonrası yurt dışında hava bozduğunda daha agresif hareketle negatif ayrışacak konuma gelmiş görünüyor. Dün yaşanan yükselişte jeopolitik risklerin yükselmesinin de payı var. Hep söylediğimiz gibi jeopolitik risklerin varlığı TL’deki rahatsızlığı artırıyor. Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fransız ürünlerine yönelik boykot çağrısının nereye evrileceğini bu alamda yakından izleyeceğiz. Doğu Akdeniz, Karabağ, S400 ve yurtdışı gelişmelerdeki bağların zedelenmesi TL’yi aşındırmaya devam ediyor. Muhtemelen piyasa TL’de istikrar sağlanması adına ne gibi adımlar atılacak onlara bakacak. Bu açıdan Merkez Bankasından gelebilecek müdahale tarzı adımların atılıp atılmayacağı önemli olabilir. Bugün Hazine ve Maliye Bakanı CITI’nin organize ettiği yatırımcı toplantısına katılacak. Toplantı muhtemelen öğleden sonra olacaktır. Gelişmeleri izlemeye devam edeceğiz. Kurdaki hassasiyet ve yeni rekor arayışının bugün de sürmesi sürpriz olmayacaktır. 

İnfo Yatırım dolar tahmini:

Geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz artış beklentilerine karşılık faiz oranında değişikliğe gitmemesi ardından USDTRY paritesinde 7.97 seviyeleri aşılmış ve parite geçtiğimiz haftayı 7.96 seviyelerinde kapatmıştı. İçerisinde bulunduğumuz haftaya hızlı bir başlangıç yapan parite, özellikle ABD seçimlerinden önce ABD’de mali teşvik paketinin geçmesine yönelik beklentilerin azalmasıyla yükselen dolar ile birlikte yukarı yönlü hareketler gerçekleştirdi. Parite kritik 8.00 seviyesini aşarak yeni rekor seviyelerini kaydetti ve 8.09 seviyelerini test etti. Son zamanlarda küresel bazda pandemide artan vaka sayıları gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskı oluştururken, bu baskıdan TL’de nasibini aldı. Diğer yandan dolar yeni haftada çoğu gelişen para birimi karşısında değer kazanımı yaşadı. Bunlar arasında TL ise dolar karşısında en çok değer kaybı yaşayan para birimleri arasında yer aldı. Ek olarak TCMB’nin açıkladığı reel kesim güven endeksi verisi takip edildi. Veriye göre Ekim ayında reel kesim güven endeksi 108.1’e yükseldi. Veri bir önceki ay 105.3 idi. Tüm bunlar ışığında USDTRY paritesinde 8.10 seviyesi direnç noktası olarak izlenebilir. 8.15 seviyesi ise psikolojik direnç noktası olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 8.00177 – 7.95006 – 7.90372 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir.

Ahlatçı Dolar tahmini:

Haftanın ilk işlem gününde yurt içerisinde Eylül ayında hizmet sektörü gücen endeksi yüzde 6,4, parekende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 1,7 artarken kapasite kullanım oranı yüzde 74,6’den yüzde 74,9’a yükseldi. ABD tarafında ise yeni konut satışları, Eylül ayında beklentilerin aksine aylık yüzde 3,5 azalışla 959 bine düştü. Gün içerisinde takip edilen gelişmeler, Türk Lirası’nın gelişen diğer ülke para birimlerinden ayrışmasına neden olurken, ABD’de teşvik konusunun yakın zamanda çözüme kavuşacağı beklentilerinin azalmasının Dolar üzerindeki etkileri doğrultusunda kurun yukarı yönlü hareketini sürdürerek rekor seviyesini tazelediği gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 8,08 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 8,10, 8,12 ve 8,15 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 8,06, 8,04 ve 8,02 destek seviyeleri takip edilebilir.

Ziraat Yatırım Dolar Tahmini:

Küresel piyasalar haftaya zayıf risk iştahıyla başlıyor. Avrupa ve ABD başta olmak üzere koronavirüs tablosunun kötüleşmesi ve ABD’de teşvik paketi ile ilgili somut bir adım görülmemesi risk iştahını baskılayan faktörler olarak ön plana çıkıyor. ABD on yıllık tahvil faizi %0,81’in altına kadar gerilerken, Dolar endeksi (DXY) %0,2 civarında yükseliş gösteriyor. Gelişmekte Olan Ülke para birimleri de baskı altında. Geçen hafta beklentilerin aksine faizi değiştirmeyen TCMB kararının ardından 7,98 seviyesine kadar yükselen Dolar / TL, risk iştahındaki zayıflık ve jeopolitik risklerin tekrar ön plana çıkmasıyla bu sabah 8,0’ın üzerinde seyrediyor. Teknik olarak kur, 7,98 desteğinin üzerinde kalarak 8,10 seviyesini hedefleyebilir. Bu hafta yılın son Enflasyon Raporu, Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak’ın, Citigroup tarafından organize edilen yabancı yatırımcılar toplantısındaki değerlendirmeleri yakından izlenecek. Yurtdışında ise ABD, Euro Bölgesi ve Almanya’nın üçüncü çeyrek büyüme verileri, Avrupa ve Japonya Merkez Bankası faiz kararları öne çıkmakta.

Teknik Analiz: USDTRY’de yükseliş eğiliminin sürebileceği ortam devam ediyor. Bu açıdan yukarıda 8.12 ve 8.19 dirençleri izlenebilir. 8 seviyesi altındaki gerileme bir miktar kurdaki tansiyonu azaltabilir.

EURO KURU NE KADAR?

Dolar ile birlikte Euro'da da yükseliş başladı. Dün 9.50 TL seviyesinde olan Euro, 9,59'a çıktı ve rekor kırdı. İşte Euro'da yaşanan değişimin grafiği:

Sterlin ise 10.56 TL seviyesinde.

GRAM ALTIN

Altının ons fiyatı yatay olarak seyrederken gram altında dolar kaynaklı yükseliş başladı. Piyasalardan gelen son verilere göre dün 494 TL seviyesinde olan gram altın , bugün yükselişi sürdürdü ve 497.69 TL 'ye kadar gelerek 500 TL sınırına dayandı. 

ALTIN NEDEN YÜKSELİYOR?

Piyasaları değerlendiren Avustralyalı Evolution Mining yönetim kurulu başkanı Jake Klein, altın fiyatlarında yaşanan yükseliş ile ilgili, “Altın için ortam son 15 yılda hiç bu kadar iyi olmamıştı. Bu ortam koronavirüs salgınının etkileri sayesinde oluşuyor.” ifadelerini kullandı.

Doların zayıflama ihtimaline de değinen Klein, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Maalesef ülkeler, kendilerini ve nüfuslarını daha fazla büyümenin olduğu bir ortama sokabilmek için, daha fazla para basmak zorundalar. Fakat bu da çok pahalı ve çok fazla borç yaratıyor.”

Singapur'da StoneX Group Döviz traderı Mingze Wu, “S&P vadelilerindeki sıçrama risk iştahını ve dolar karşısında emtia paralarını destekliyor.” dedi.