Gıda Fiyatlarına Yüzde 25 Zam: İşte Nedenleri

Gıda fiyatları ile ilgili son dakika gelişmesi. Pandem, yeni yılın gelmesi, asgari ücrete zam yapılması ile girdi maliyetlerinin artması nedeniyle gıdada zamlar geldi.

Gıda Fiyatlarına Yüzde 25 Zam: İşte Nedenleri

Gıdaya yüzde 25 zam.

Gıda fiyatları son dönemlerde ciddi oranda arttı. Özellikle sıvı yağ ve yumurta ile süt fiyatlarında yaşanan artışlar vatandaşların cebine yansıdı. Kış aylarının gelmesi ile birlikte giderleri daha da artan vatandaşlar, gıda fiyatlarında indirim yapılmasını istiyor. 

SIVI YAĞDA YÜZDE 50'DEN FAZLA ARTIŞ

Geçen sene bu zamanlar 35-40 lira civarında satışa sunulan sıvı yağın 5 litresi, şu sıralarda marketlerde 60 liradan 65 liradan satılıyor.  Sıvı yağın yanı sıra yumurta fiyatlarında da artış görülürken süt fiyatlarına da yüzde 25'in üzerine zam geldi ve litre fiyatı 10 TL'ye geldi.

Hürriyet'ten Burak Coşan'ın haberine göre vatandaşın direkt olarak cebine dokunan zamların, ekonomi yönetiminin de düşürmek için çaba gösterdiği enflasyona büyük etkisi oluyor. Geçen sene yüzde 14 gelen enflasyon , zamların artması durumunda daha da artacak gibi. Ancak ekonomi yönetimi enflasyonu aşağı çekmek için çalışmalarını sürdürüyor. 

FİYATLAR NEDEN YÜKSELDİ

Fiyatların yükselme nedeni şu şekilde sıralanıyor:

Pandemi nedeniyle ülkelerin stoklamaya gitmesi ve bazı ürünleri satmaması,

Pandeminin etkisini azaltmak için bol para poltiikasının uygulanması nedeniyle hammadde fiyatlarında yaşanan artış

Döviz kurundaki artış nedeniyle girdi fiyatlarının artması,

Spekülatif hareketler ile stokçular.

KDV İNDİRİMİ GEREKİYOR

SETBİR Başkanı Tarık Tezel fiyatların makul seviyelere çekilmesi konusuna değindi ve "Bizim sektörümüzde kayıt dışılık söz konusu. Sektörde kayıtlı sanayi işletmelerinde işlenen süt ortanı yüzde 45 seviyelerinde. Kayıt dışı çalışanlar sebebiyle sektörde haksız rekabet yaşanıyor. Bu izlenebilirliğin önün geçiyor. Şu anda sütte yüzde 8 KDV uygulanıyor. Temel gıda maddeleri için yüzde 8 KDV'nin çok olduğunu düşünüyoruz. Eğer bu oran düşürülürse sektördeki kayıt dışı çalışan işletme sayısı düşerken, KDV indirimi kaynaklı son ürünlerde de fiyat düşüşü olacaktır. Ancak bunun dışında orta vadede hayvancılığın en büyük girdileri arasında yer alan yem konusunda çözümler üretilmeli. Yem hammaddesinin neredeyse yüzde 50'si dövize endeksli. Eğer yem üretimi konusunda yapılan planlamalar hayat geçirilirse, en büyük sorunlardan biri olan yem maliyetleri orta vadede çözüme kavuşacaktır." dedi.