Geri Sayım Başladı! Asgari Ücrete Ne Kadar Zam Yapılacak?

1 Ocak 2023'te Asgari ücret ne kadar olacak? Gözler yeni yıl içerisinde alınacak maaşları çevrildi. Memur ile emekliler yıl sonunda ne kadar maaş alacak? Asgari ücret tespit komisyonu kasım ayı içerisinde toplanacak.

Geri Sayım Başladı! Asgari Ücrete Ne Kadar Zam Yapılacak?

Vergi uzmanı Muhammed Bayram, 2023 yılının yeni asgari ücretini ne kadar olacağı ile ilgili konuşulanları masaya yatırdı. Muhammed Bayram, konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

“2022 sene başında ocak ayında toplu iş sözleşmesine göre %5,+ enflasyon farkı alınacak. Devlet, meydana gelen hayat pahalılığı sebebiyle %5 artı %2.5'lik bir sosyal refah düzenlemesine gitti. Yani %7.5 + enflasyon farkı ödendi. 2022 Temmuz ayı içerisinde ise toplu iş sözleşmesi hükümlerine göre %7 + enflasyon farkı ile anlaşmaya varılmıştı. Buna istinaden Memurlara %41.69; SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine ise %42,35 oranında zam yapılmıştı.”

Dedi.


Enflasyon %0 Çıksa Dahi Memurlar Yüzde 7.5 Fark Alacak

Buradaki esas istisna memurlara yöneliktir. Memurlar, hiç enflasyon olmasa dahi belirtilen yüzde 7.5 ile %7'lik farkı alacaklar. Fakat gelinen süreç içerisinde temmuzda %40'lık bir enflasyon farkı yansıtıldı.


Esas zam 1 Ocak 2023'te

Asgari ücret komisyonu sene ortasında yeniden toplanma kararı aldı. Hatta ekim dönemi içerisinde yeniden toplanıp asgari ücretin bir kez daha arttırılması bazı sendikalar tarafından talep ediliyor. Fakat hatırlanacağı gibi sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temmuz ayı içerisinde yapılan %30'luk zam da bunun geçici bir artış olduğunu ve esas zammın 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle yapılacağını duyurmuştu. Bu bir zam değil esasında bir düzeltme olarak algılanmalı. Yani geçmiş 6 aylık enflasyon farkının gerek asgari ücret gerekse de memur ve emeklilere yansıtılmasıdır.

Asgari Ücrete Ne Kadar Zam Yapılacak?

Özellikle de asgari ücretli vatandaşların yaşam pahalılığı altında ezilmemesi açısından 1 Ocak 20203 tarihi itibariyle asgari ücrete okkalı bir artış yapılması bekleniyor. Hatta memur ile emekli vatandaşlara yüzde 40 artış yapılması sebebiyle asgari ücrete de %40'lık bir artış yapılması söz konusu olabilir. Fakat artış %30 da sınırlı kalmıştır. 1 Ocak 2023 tarihinde gerçekleştirilecek asgari ücret artışı en az %40 seviyesinde olacaktır. Bu ise 5500 TL olan asgari ücretin otomatik bir şekilde 7.500 TL ile 7750 TL civarına çıkarılması demektir. Bu seviyenin dahi asgari ücreti açısından yeterli bir seviye olmadığı gayet açık nokta açlık ve yoksulluk sınırının altında olduğu bilinmektedir.