Gelir İdaresi Başkanlığı: Astroloji Danışmanlığı Vergiye Tabi

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) yayınlamış olduğu genelge ile astroloji danışmanlığı çalışmalarının da vergiye tabi olduğunu, verilen bu hizmetlerin sonrasında elde edilen gelirim serbest meslek kazancı hükümlerine göre vergilendirilmesi gerektiğini bildirdi.

Gelir İdaresi Başkanlığı: Astroloji Danışmanlığı Vergiye Tabi

Son zamanlarda özellikle de sosyal medya, telefon ve İnternet üzerinden astroloji danışmanlığı hizmeti ile ilgili çalışmalar artarken, söz konusu bu çalışmalardan elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi de merak edilmeye başlandı. Güneş tutulması, astroloji haritaları, gezegen retroları ile burçlar gibi pek çok kuru, sosyal medyada geniş yer bulurken, bu hizmetlerden elde edilen kazançlar da artmaya başladı.

Gelir İdaresi Başkanlığı, tam da bu noktada tereddütlerini gidermek amacıyla başkanlığa başvuran mükelleflerin sorularına cevap vermek, mükellefin vergiye uyumunu artırmak amacıyla 'astroloji danışmanlığı faaliyetlerinin vergilendirilmesi' konulu bir özelge yayınladı.


Kazançların %20'si Vergiye Tabi

Serbest meslek işleri sebebiyle bu işleri yerine getirenlere yapılan ödemeler üzerinden %20 oranında tevkifat yapıldığı dile getirildi. Özellikle de aynı zamanda ticari faaliyette, sermaye ve emekte meydana gelen sürekli bir organizasyon mevcut olup bu organizasyon içerisindeki sermaye ile emeğin payı yapılan faaliyetin çeşidine, niteliğine ve büyüklüğüne bağlı bir şekilde değişiklik gösterebiliyor.