Flaş Gelişme: Canlı Yayında Önemli EYT Açıklaması

Emeklilikte Yaşa Takılan vatandaşları ilgilendiren son dakika açıklaması geldi. Habertürk Yazarı Ahmet Kıvanç , EYT ile ilgili canlı yayında yaptığı son dakika açıklamasında Vedat Bilgin 'in taleplere sıcak baktığını aktardı. İşte o açıklama.

Flaş Gelişme: Canlı Yayında Önemli EYT Açıklaması

Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili açıklama.

Habertürk  canlı yayınında EYT 'lilerle ilgili önemli açıklama. Canlı yayında konuşan Habertürk Yazarı Ahmet Kıvanç EYT 'lilerin durumunu değerlendirdi ve çalışmalarda son durumu aktardı.

EYT 'LİLER KİMLER?

Emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar;

8 Eylül 1999 tarihinden önce işe başlamış olanlar vatandaşlar emeklilikte yaşa takılıyor. EYT 'liler aşağıdaki kuralların işlemesini istiyor.

  • Kadınlar 20 yıl 5 bin prim günü.
  • Erkekler 25 yıl 5 bin prim günü.

Vedat Bilgin 'in EYT 'lilerle görüşmesinin ardından çeşitli formüller gündeme geldi. EYTSYDD 'de bir rapor sundu ve öneri ile taleplerini iletti. 

Dernek Başkanı Özüpak, uzun süredir Cumhurbaşkanı Erdoğan 'dan faxla randevu talebinde bulunuyordu. Temmuz ayında Cumhurbaşkanına ulaşanve talebini sözlü olarak dile getiren Özüpak, Erdoğan 'dan randevu aldı.

Cumhurbaşkanı ise Özüpak ile ilgili bürokratların bir rapor hazırlanmasını istedi. 

Gündemde Finlandiya modeli var. Bu da kanuni yaştan önce emekli olanlarda yüzde 25 ile yüzde 50 'ye kadar kesinti oluyor. Kanuni yaşa gelince normal maşa geçiliyor. Ancak EYT 'liler Finlandiya modelinin kesinlikle kabul edilemez olduğunu söylüyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan 'ın talimat vermiş olması EYT 'lileri umutlandırdı. Bu konuda bir çözüm yolu bulunacağı konusunda beklenti oluştu ve EYT'lilerin büyük bir kısmı buna inanıyor.

NE İSTEDİLER?

EYT'lerin 8 Eylül 1999 tarihinden önce işe başlamış olanlar , o tarihteki koşullarla emekli olmak istiyor. 

Kanuni yaştan önce emekli olanların aylıklarının düşürülmesi değil de, emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenlerin emekli aylığının düşürülmesi önerileri var. 

Bu kişiler eğer emekli olduktan sonra emekli aylığı kesildiğinden çalışma hayatındna çekilirler. Ve böylece onlardan oluşan kontenjanlara genç işsizler alınır ve işsizlik rakamları da düşer.

SİGORTA PRİMLERİ

Şu anda sigorta primleri, yüzde 37,5 oranında. EYT 'liler bu oran yüzde 25 'e indirilsin istiyor. İşverenin aradaki farkı eklensin. Böylece işverenin hiç bir maliyet artışı olmadan hem ücretler artmış olsun, hem de bütün kazançlar bordroda görülsün.  Bu şekilde emekli aylığında eksik olmaz.

En büyük talep ise çalıştıkça emekli aylığının düşmesi . 

Belli bir süreyi doldurduktan sonra çalışmaya devam edenlerin , bu kişiler çalıştıkça emekli aylıkları artması gerekirken düşüyor. Prim bin gün artınca emekli maaşı düşüyor."

VEDAT BİLGİN SICAK YAKLAŞIYOR

 Habertürk Yazarı Ahmet Kıvanç, Vedat Bilgin 'in bu konulara sıcak baktığını söyledi.

EYT'liler bu sayfada >> TIKLA KATIL

EYT HABERLERİNDEN BİLDİRİMLE HABERDAR OLMAK İÇİN MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN >>

Android için >>>> TIKLAYIN

İOS için >>>> TIKLAYIN