Fitch'ten Olumlu Beklenti: Yatırımcıların Tüm Dikkati Burada

Dünyaca ünlü kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türk bankalarının marjlarında 2023 yılının ikinci yarısında toparlanma beklendiğini açıkladı.

Fitch'ten Olumlu Beklenti: Yatırımcıların Tüm Dikkati Burada

Raporda, "2023'ün ikinci yarısında, TL mevduatları üzerinde fiyat baskılarına rağmen, yüksek kredi getirisi, enflasyona bağlı kazançlar nedeniyle bankaların kârlarının bir miktar toparlanmasını bekliyoruz" ifadeleri yer aldı.

Dünyaca ünlü kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, yayımladığı izleme raporunda Türk bankaları için olumlu değerlendirmelerde bulundu.

Türk bankalarının kredi büyümesinin 2023'ün ikinci çeyreğinde daha da yavaşladığı belirtilen raporda düzenleyici tedbirler göz önüne alındığında büyümenin 2023'ün ikinci yarısında zayıf kalmasının beklendiği ifade edildi.

Fitch, bankaların faaliyet karı/ortalama risk ağırlıklı varlık oranının, büyük ticari kazançlar ve ücretler nedeniyle marj daralmasına rağmen 2023'ün ikinci çeyreğinde iyileşme gösterdiğini vurguladı.

2023'ün İkinci Yarısında Toparlanma

Rapora göre; TL mevduatları üzerindeki fiyat baskısına rağmen, yüksek kredi getirileri ve TÜFE kaynaklı kazançlar nedeniyle marjların 2023'ün ikinci yarısında bir miktar toparlanması bekleniyor.

Fitch, kur korumalı mevduat uygulamasının kademeli olarak sona ermesi nedeniyle bankaların yabancı para mevduat paylarının ikinci yarıda önemli ölçüde artmasını beklemediklerini kaydetti.

Raporda, bankaların döviz fonlama ve özsermaye dışı fonlamadaki ortalama paylarının yükseldiği ve bu durumun Türk bankalarının düşük risk primlerinin ardından artan piyasa ihraçlarının yansıması olduğu belirtildi.