FED’den Tarihi Faiz Artışı Beklentisi En Son 1990’larda Yapıldı

ABD enflasyon verileri dün itibariyle açıklandı. Daha önce Temmuz ayı için analistlerin beklediği 75 baz puanlık faiz artışı artık daha yüksek.

FED’den Tarihi Faiz Artışı Beklentisi En Son 1990’larda Yapıldı

ABD’de dün açıklanan enflasyon verileri neticesinde yüzde 1,3 oranında enflasyon artış ve ABD enflasyonu yüzde 9,1’e çıktı. Analistler tarafından Temmuz ayı için faiz beklentisi 75 baz olarak açıklanmıştı. Ancak enflasyonun beklenenden daha yüksek çıkması FED’in faiz artışının 100 puana çıkması ihtimallerini doğurdu.

Enflasyonun son 41 yılın zirvesine çıkması sonrası masada 100 baz puanlık faiz artışının değerlendirilmeye alınacağı görüşünü doğurdu.

Fed yetkilileri 26-27 Temmuz tarihlerinde gerçekleştireceği toplantıda 100 baz puanlık faiz artışı seçeneğini de masaya koyacak.

En Son 1990’ların Başında Bu Kadar Yüksek Olmuştu

Fed eğer 100 baz puanlık faiz artışı yaparsa; bu oran, bankanın gecelik faizi politika faizi olarak kullanmaya başladığı 1990'lı yılların başından bu yana gerçekleştirilen en büyük faiz artışı olacak.

JPMorgan Chase ABD Ekonomisti Micheal Feroli "bence beklentileri değiştirmek için zamanları var. Yavaş ve kademeli faiz artırmak için bir nedenleri yok" değerlendirmesini yaptı.

Büyük Bankalar 100 Baz Puan Artış Bekliyor

Bloomberg’in aktardığına göre, Nomura ve Citigroup ekonomistleri bankanın bu ayki toplantıda 100 baz puanlık faiz artışı yapabileceğini belirtti.

Citigroup ABD baş ekonomisti Andrew Hollenhorst konu ile ilgili, “Temmuz için masaya 100 puanı koymak zorundasınız. Herkes ‘enflasyon zirveyi gördü’ derken oldukça dikkatli olmalı. Birkaç ay önce ‘zirve yüzde 8,3 olacak’ deniliyordu” dedi.

Nomura ekonomistleri de enflasyon verisi sonrası gelecek toplantıda 100 baz puanlık faiz artışı beklediklerini açıkladı. Ekonomistler “gelen veriler, enflasyon sorununun daha da kötüleştiğini gösteriyor. Fed’in kredibilitesi için daha yüksek montajlı faiz artışı yapmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

KAMU İLANLARI VE MEMUR ALIMLARINDAN ANLIK OLARAK HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN.

 

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZI TAKİP EDEREK TÜM İLANLARDAN ANINDA HABERDAR OLUN!

 /  /