FED’den Kritik Karar Piyasaları Sarsabilir

Fed yetkilileri ekonomi ile mücadele kapsamında yeni kararlar alma konusunda birleşti. Faiz artırımı ve bilançosundaki dolarları azaltma yoluna gidebilirler. Tutanakların altına etkisi ne oldu?

FED’den Kritik Karar Piyasaları Sarsabilir

ABD Merkez Bankası (Fed), Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) 15-16 Mart 2022 tarihlerinde düzenlenen son toplantısına ilişkin toplantı tutanaklarını yayımladı.

Enflasyonla mücadele kapsamında bazı tedbirlerin alınabileceği tutanaklarda yer aldı. Yetkililer, merkez bankası bilançosunu mayıs ayından başlayarak ayda 95 milyar dolar azaltmaya başlayacakları konusunda fikir birliğine vardı.

Yetkililer merkez bankasının bilançosundaki Hazine tahvillerini ayda 60 milyar dolar, konut kredisine dayalı menkul kıymet varlıklarını da ayda 35 milyar dolar tutarında azaltabileceklerini belirtti.

Tutanaklarda faiz artırımı konusunda da önemli kararlar söz konusu. Bazı üyeler 50 baz puanlık bir artırımı tercih edebileceklerini de söyledi. Ukrayna Savaşına bağlı olan riskler nedeniyle Mart ayında 25 baz puanlık faiz artırımına onay veren yetkililer, fiyat artışlarını kontrol edebilmek adına 50 baz puan artışına yetki vermeye hazır oldukları belirtildi.

Enflasyonun ekonomi için tehlike arz edebilecek boyutlara geldiğini belirten üyeler faizleri yüzde 2,4 ile ‘hızla’ ‘daha nötr’ bir seviyeye getirmeye de hazır.

Tutanaklarda ayrıca “Tüm katılımcılar, fiyat istikrarını yeniden sağlamak için gerekli önlemleri almaya yönelik güçlü taahhütlerini ve kararlılıklarını yinelediler” denildi.

Altının spot piyasadaki ons fiyatı 1921 dolara geriledi. Yeniden hareketlenen altın 1.927 dolar seviyesinde. İç piyasada ise gram altın 914 TL seviyesinden işlem gördü.

KAMU İLANLARI VE MEMUR ALIMLARINDAN ANLIK OLARAK HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN.

 

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZI TAKİP EDEREK TÜM İLANLARDAN ANINDA HABERDAR OLUN!

 /  /