EYT’den emekli olan 60 bin kişinin yerine işçi aranıyor! İşte detaylar...

Tekirdağ'da sanayi sektöründe çalışanların emeklilik yaşına ulaşmasıyla birlikte iş gücünde önemli bir değişim yaşanıyor. ORGANİZE Sanayi Bölgeleri Üst Yönetim Kurulu Üyesi ve Trakya Koordinatörü Erdim Noyan'a göre, Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre Tekirdağ, istihdam oranı en yüksek iller arasında yer alıyor. Tekstil sektöründe yaşanan belirli yavaşlamalara rağmen, mavi yakalı işgücüne olan talep hala yüksek seviyelerde devam ediyor.

EYT’den emekli olan 60 bin kişinin yerine işçi aranıyor! İşte detaylar...

Trakya'da İstihdam Rakamları Yüksek

TÜİK tarafından 2023'e ait iş gücü istatistikleri raporunda Trakya bölgesinin, özellikle Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli illerinin istihdam oranının oldukça yüksek olduğu belirtiliyor. Bu illerdeki sanayi kuruluşlarında çalışan sigortalı kişi sayısının toplamda 460 bini bulduğunu belirten Noyan, özellikle Tekirdağ'daki 14 organize sanayi bölgesinde 200 binden fazla kişinin istihdam edildiğini vurguladı.

Tekstil Sektöründe Zorlu Süreç

Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmaların tekstil sektöründe yavaşlamalara neden olduğunu dile getiren Noyan, bölgedeki mavi yakalı işgücünün önemli bir kısmının EYT nedeniyle emekli olmasıyla karşı karşıya kalındığını aktardı. Ayrıca, çifte pasaport sahibi kişilerin yurt dışında çalışmayı tercih etmesi ve İstanbul'a yakınlığın da bu durumu etkilediğini ifade etti.

Tekstil Sektörü Farklı Pazarlara Yöneldi

Tekstil sektörünün yaşadığı zorluklar nedeniyle, sanayiciler farklı pazar arayışlarına girmiş durumda. Özellikle ev tekstili sektöründe bu durumun daha fazla hissedildiğini belirten Noyan, giyim sektöründe de benzer bir yavaşlama olduğunu söyledi. Pandemi süreciyle birlikte artan maliyetlerin de sektörü olumsuz etkilediğini ifade etti.