EYT'de 20 Yıl Sonra Bir İlk: Türkiye Modeli Geliyor

Emeklilikte Yaşa Takılan vatandaşları sevindiren talimat sonrası detaylar ortaya çıkmaya başlıyor. EYT 'de komisyon bir Türkiye modeli arayışına girildi.

EYT'de 20 Yıl Sonra Bir İlk: Türkiye Modeli Geliyor

EYT 'de Türkiye modeli.

Emeklilikte yaşa takılan vatandaları umutlandıran açıklama geçtiğimiz hafta geldi. Yapılan açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan 'ın EYT sorununun çözümü için bir komisyon kurulması talimatı verdiği bildirildi.

EYT talimatı sonrası detaylar belli olmaya başlıyor.  EYT 'nin 20 yıl sonra ilk kez hükümet gündemine alındı.

MUHALEFET PARTİLERİ YASA TEKLİFİ VERMİŞTİ

Muhalefet partilerinin EYT hakkında geçtiğimiz yıl kanun tasarıları , araştırma önergeleri verdi. Ancak bu teklifler TBMM gündemine alınmadı. 

Cumhurbaşkanı 'nın verdiği talimat sonrası Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Başkanvekili Vedat Bilgin araştırmalara , incelemelere başladı. ETSYDD 'den 5 kişilik heyet ile bir görüşme yapan Bilgin, çalışmaların uzun soluklu olacağını söyledi. 

8 Eylül 1999 'dan önce SSK 'lı olan kadınlar 20, erkekler ise 25 yıl sigortalı olarak çalıştığında ve 5 bin orim gününü tamamladığında emekli olabiliyordu. Kadınlar 50, erkekler 55 yaşında emekli oluyordu. Ancak 8 Eylül 'de yapılan düzenleme sonrası emeklilik yaşı erkeklerde 60, kadınlarda 58 olmuştu. 

Bu yasa nedeniyle, primi doldurmasına ramen yaş haddi nedeniyle emekli olamayan vatandaşlara Emeklilikte Yaşa Takılanlar adı vriliyor. 

FORMÜL ARAYIŞI BAŞLADI

Emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili seçim öncesi açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, EYT'lerin .SGK 'ya yük olacağını söylemişti. Ancak kurulacak yeni komisyon, bu vatandaşların sosyal güvenlik sistemine aşırı yük getirmeyecek şekilde mağduriyetleri gidermeye çalışacak.

Komisyon şimdi EYT düzenlemesi için formül arayışına girdi. Daha önce yapılan açıklamada EYT 'de Finlandiya modelinin örnek alınacağı bildirildi. Ancak komisyon , diğer ülkelerin sosyal güvenlik sistemlerine de bakarak bir Türkiye Modeli oluşturacak. 

Finlandiya modelinde , kanuni yaştan önce emekli olanların aylığında , erken emekli olunan her ay için emekli maaşında 0.4 'lük bir indirim yapılıyor ve emekli maaşı bu şekilde veriliyor. 

Finlandiya 'nın yanı sıra Polonya 'da da aynı şekilde bir model var. 

Kurulan komisyon , dünyadaki bu yönde tüm modelleri inceleyecek ve ve bir Türkiye Modeli oluşturacak.

Yaşa takılan vatandaşlar bu sayfada >> TIKLA KATIL

KAMUBULTENİ MOBİL UYGULAMASINI İNDİRİN VE EYT HABERLERİNDEN BİLDİRİMLE HABERDAR OLUN.

Android için >>>> TIKLAYIN

İOS için >>>> TIKLAYIN