EYT'de Son Dakika Haberi: Yeni Teklif TBMM'de

Emeklilikte yaşa takılanlar için son dakika gelişmesi. Türkiye Gazetesi 'nden İsa Karakaş, kaleme aldığı yazısında TBMM'de komisyona sunulan yeni EYT yasasının detaylarını aktardı.

EYT'de Son Dakika Haberi: Yeni Teklif TBMM'de

EYT için son dakika gelişmesi.

Türkiye Gazetesi 'nden İsa Karakaş , bugün kaleme aldığı yazısında EYT için TBMM 'de sürpriz bir kanun teklifinin olduğunu yazdı. 

22 Mayıs 2019 günü  TBMM Sağlık, Aile ve Çalışma Sosyal İlişkiler Komisyonuna gelen emeklilikte yaşa takılanlar için sürpriz kanun teklifi yeniden yaşa takılanları heyecanlandırdı.  Karakaş yazdığı yazıısnda, söz konusu kanun teklifinin Cumhur ittifakındaki liderlerden birinin imzasını taşıdığını söyledi. 

Komisyona gönderilen bu kanun teklifinin gerekçesi şu şekilde aktarıldı:

"Emeklilikte yaşa takılan bu kesim, prim günü ve hizmet süresini tamamlamış ve hiçbir sigorta kapsamında çalışmadan sadece yaşının dolmasını beklese de devletin karşılamak zorunluluğu esas olan sağlık güvencesinden de mahrum edilmektedir.

Devlete göre genç, özel sektöre göre yaşlı olarak görülen emeklilikte yaşa takılıp emekli olamayan kişilerin ailesinin geçimini sağlamakta zorlanan kişilerin sorunları görmezden gelinmektedir. Emek verip sonradan yapılan düzenlemeler nedeniyle verdiği emeğinin karşılığını alamayan insanlar çalışmaya zorlanmakta eşitsizliğe ve mutsuzluğa itilmektedir. Böyle insanların çalışmalarındaki verimsizlik ve birlikte çalıştığı insanlar üzerindeki olumsuz etkiler, düzenlemeler sırasında öngörülememiş yaşandıkça açıkça ortaya çıkmıştır. Emeğinin karşılığı hak ettiği halde yaş engeli nedeniyle emekliliği ertelenen kişi çaresizlik içinde kalmakta ailesinin temel ihtiyaçlarını karşılayamamış olmanın verdiği mutsuz ve umutsuzlukla ailesinde ve dolaylı olarak toplumda huzursuzluğa da yol açmakla birlikte çalışmaya zorlanarak genç istihdamın önü de kesilmektedir.

Yapılan düzenlemelerle aynı yıl ve şartlarda çalışmaya başlayanlardan bir kısmı ileri yaşta işe başladığı için daha genç yaşta işe başlayana göre daha çabuk emekli olabilme hakkı elde ederken bir kısmı çalışmaya zorlanarak 'Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir' hükmündeki Anayasal hak gasbedilmektedir. Bu kanun teklifi ile prim günü ve hizmet süresini tamamlamış ve hiçbir sosyal güvence kapsamında çalışmadan yaşının dolmasını beklemek zorunda kalan emeklilikte yaşa takılanların maruz kaldığı ayrımcılığın, hukuksal ve sosyal haksızlığın, adaletsizliğin ortadan kaldırılarak mağduriyetlerin giderilmesi, çalışanlar üzerindeki olumsuz etkinin bertaraf edilmesi ve dolaylı olarak genç işsizliğin önlenmesi amaçlanmaktadır"

Bu kanun teklifinde hizmet süresini ve primlerini tamamlamış ,ancak yaşa takıldığı için emekli olamayan vatandaşların maruz kaldığı hukuksal ve sosyal haksızlığın ortadan kaldırılması ve mağduriyetlerin çözülmesi gerektiğine yer verildi. 

HEMEN EMEKLİLİK

Söz konusu kanun teklifi ile 08.09.1999 öncesinde SSK, BAĞ-KUR veya Emekli Sandığı sosyal güvencesiyle çalışma hayatına başlayıp prim günü ve hizmet süresini tamamlamış ve hiçbir sosyal güvence kapsamında çalışmadan yaşının dolmasını beklemek zorunda kalanlara hemen emeklilik (yaşlılık) aylığı bağlanması öngörülmektedir.

EYT HABERLERİNDEN BİLDİRİMLE HABERDAR OLMAK İÇİN >>

Android için >>>> TIKLAYIN

İOS için >>>> TIKLAYIN

ERDOĞAN EYT YOK DEDİ

Önceki gün bir kadınla sokakta EYT diyaloğuna giren Cumhurbaşkanı Erdoğan , emeklilikte yaşa takılanlar için kapıyı kapatmıştı.