Evleneceklere İyi Haber Geldi: Tazminat ve Devletten Para Desteği

Devletten evlenecek vatandaşlara iyi haber geldi. Yargıtay 'tan gelen iyi haberde evlilik için istifa edenlere tazminat ödeneceği, çeyiz hesabı alanlara ise para desteği sağlanacağına yer verildi.

Evleneceklere İyi Haber Geldi: Tazminat ve Devletten Para Desteği

Evleneceklere iki iyi haber.

Evlencek işçilere yargıtaydan güzel haber gelirken , evlilik için para biriktirecek kişilere ise devletten katkı açıklaması geçtiğimiz gün gelmişti. 

EVLENECEK İŞÇİLERE İYİ HABER

Yargıtay tarafındna verilen kararda , evlenme nedeniyle işinden ayrılmak zorunda kalan işçilere ihbar ve kıdem tazminatı ödenmesi gerektiğine hükmedildi. Emsal niteliğindeki karar hakkında açıklama geldi. 

Bir kişi, bir özel hastanede tıbbi sekreter olarak görev yapıyordu. Genç kız, evleneceği için istifa etmek zorunda kaldı ancak işyeri, ihbar ve kıdem tazminatını vermedi. İş Mahkemesine başvuru yapan kadın , noterden aldığı belge ile , evlilik için istifa ettiğini sundu ve ödemelerin ytapılmasını istedi. 

Davalı taraf ise bu kişi hakkında çok sayıda şikayet olduğu, kendisine uyarılar, kınama ve ihtar cezaları verildiğini söyledi. İşçinin hastadan para alıp muhasebeye teslim etmediğini , bunu ise dalgınlık sebebiyle yaptığını söylediği bildirildi. İşyeri, bu nedenlerden dolayı işçinin istifasının istendiğini iddia etti.

Mahkeme iki tarafı da dinledi ve kıdem tazminatı, ücret alacağı ve kasa tazminatı alacağının reddine, diğer taleplerin kabulüne karar verdi. Kararı davacı temyiz etti.

YARGITAY EMSAL KARARA İMZA ATTI

Yargıtay ise emsal bir karara imza attı. Verilen karar şu şekilde:

"Davacı işçinin dosyaya sunduğu tarihli dilekçesiyle henüz iş yerinde çalıştığı sırada evlilik sebebiyle iş sözleşmesini sona erdirdiği ileri sürülmüş olup, davacı işçi bakımından bu beyanın bağlayıcı olduğu kabul edilmelidir. Davacı noter kanalıyla gönderdiği ihtarnamede de evlilik sebebiyle iş yerinden ayrıldığını belirtmiş olup, kıdem tazminatının yasal koşullarının oluştuğu anlaşılmaktadır. Mahkemece ihbar tazminatının reddine ve kıdem tazminatının kabulüne karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde kıdem tazminatının reddi ile ihbar tazminatı bakımından olumlu olumsuz karar verilmemesi hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir."

EVLENECEKLERE DEVLETTEN PARA DESTEĞİ