Evi olup bunu yapmayan eyvah diyecek! 30 gün içinde bunu yapmayana para cezası var

Hazine ve Maliye Bakanlığı, son yıllarda artan konut vergisi kaçakçılığıyla mücadele etmek için yeni bir ekip kurdu ve bu durum daha sıkı yaptırımlara izin veren parlamento düzenlemelerine tabi tutuldu.

Evi olup bunu yapmayan eyvah diyecek! 30 gün içinde bunu yapmayana para cezası var

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın aldığı son karar ev sahiplerine önemli bir öneriyi de beraberinde getiriyor. Yeni düzenlemelere göre ev sahiplerinin gereken bilgi ve belgeleri 30 gün içerisinde vergi dairesine teslim etmesi gerekiyor. Bu süre içerisinde bildirimde bulunmayanlar ağır para cezalarına çarptırılacak.

" 1 milyon liraya kadar para cezası uygulanabilecek"

Evi olup bunu yapmayan eyvah diyecek

Cezanın miktarı kademeli olarak ayarlandı ancak bildirimde bulunmayanlara en fazla 1 milyon TL para cezası verileceği belirtildi. Kongre tarafından onaylanan konut kiralama düzenlemelerinin ayrıntıları ortaya çıkıyor. Yönetmelik, ev sahiplerinin evlerini haftalık, aylık ya da sezonluk olarak kiraya vererek turizm amaçlı gelir elde edip etmediklerini bildirmelerini zorunlu kılıyor. Beyanname vermeyenler, eksik beyannameler verenler veya bu şekilde vergiden kaçanlar vergi makamlarının dikkatine maruz kalıyor. Maliye Bakanlığı, kira vergisi kaçakçılığını engellemek için yüksek cezalar uygulayarak caydırıcı olmayı umuyor.

Ev sahibi evini turizm amaçlı kiralamak istiyorsa öncelikle izin alması gerekiyor. Parlamentoda tartışılmakta olan tasarı, turist kiralama faaliyetlerinde izin alınmasını zorunlu kılacak. Bu durumda ev sahibi, dairenin ayrı bir bölümünün turistik amaçlı kiraya verilmesi konusunda tüm daire sahiplerinin oybirliğiyle kararını ibraz etmelidir.

Turizm amaçlı konut kiralama lisansına sahip vatandaşlara, Seyahat Acenteleri Kanunu ve Seyahat Acentaları Birliği uyarınca A grubu seyahat acenteleri hakkında bilgi verilmektedir. İzin almayan veya gerekli raporları sunmayan vatandaşlar, yasayı ihlal etmeye devam etmeleri halinde daha ağır para cezalarıyla karşı karşıya kalacak. Vergi kaçıranlara verilecek ceza 1 milyon liraya kadar çıkabiliyor.