Ete Okkalı Bir Zam Daha Geliyor

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Başkanı Nihat Çelik, et baronlarının kendi aralarında, ramazandan sonra et fiyatlarına yüzde 24 zam yapmak için anlaştığını ileri sürdü.

Ete Okkalı Bir Zam Daha Geliyor

İftar yemeğinde bir grup gazeteciyle buluşan Çelik, et fiyatlarına zam yapmak için ortada hiçbir neden olmadığını, ancak fahiş kâr peşine düşenlerin olduğunu söyledi. Çelik, “Hayvanı üreten de, yetiştiren de, altını temizleyen de, satan da biziz. Biz ete zam yapmak için ortada neden yok diyoruz. Ama et baronları çıkmış ‘ete yüzde 24 zam gelecek' diyor. Neden yüzde 10 değil, 15 değil, 25 değil? Çünkü kendi aralarında öyle anlaşmışlar. Milleti önce alıştıracaklar, sonra zammı yapacaklar” dedi.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, TÜDKİYEB Başkanı Çelik, Et ve Süt Kurumu'nun (ESK) ucuz et satmak için satış ağını genişletmesi gerektiğini belirtirken, “Böyle deyince kasaplar bize kızıyor. Ancak milletin menfaati biz üreticilerden de kasaplardan da önceliklidir. Devlet gereken müdahaleyi yapmalıdır” ifadelerini kullandı. Çelik, “Sanki kuzu tornadan çıkıyor, sanki fabrikada üretiliyor gibi her yerde aynı yüksek fiyatlar. 200 liraya satılan pirzolanın 130 lirayı, kemiksiz kuşbaşının fiyatı 110 lirayı geçmemesi lazım” diye ekledi.

ÇELİK, MÜDÜRLERİN MAL VARLIĞININ ARAŞTIRILMASINI İSTEDİ

Çelik, bir ürünün üreticiden tezgaha kadar olan yolculuğunda 6-7 kat fiyat farkına ulaşmasında zincir marketlerin satın alma müdürlerinin büyük payı olduğunu iddia etti. Bazı müdürlerin market sahibinden bile fazla kazandığını belirten Çelik, “Markete satan ile markete satın alanların mal varlıkları araştırılırsın, bakın neler çıkacak? Bu iş fatura ile olmuyor. Aracının aradan aldığı paranın faturası olmaz” dedi.

MASA BAŞINDA TARIM YÖNETİLMEZ

Ayrıca Nihat Çelik, Tarım Bakanlığı personelinin masa başından kalkıp piyasa araştırması yapmasını, hangi hayvanın üreticiden kaç liradan çıkıp kasaba markete kaç liradan girdiğini yerinde görmesi gerektiğini ifade etti.

Masa başında tarım yönetilemeyeceğini belirten Çelik, piyasada inceleme yapılması halinde üreticiden çıkıp tüketiciye ulaşan ürünlerde ortaya çıkan fahiş fiyat farklarının kolayca belirlenebileceğini söyledi.

BERBER KOYUN İHRAÇ EDİYOR

Başkan Çelik, canlı hayvan ihracatının Merkez Birliğinin organizasyonunda yapılması için eski bakanlara defalarca başvuru yaptıkları halde izin çıkmadığını belirtti.

Çelik ek olarak, üretici ve yetiştiricinin ürününü satma ve pazarlama yetkisinin kanunen TÜDKİYEB'de olduğuna dikkat çekerek , “Biz neden ihracata alınmıyoruz, neden ihracatta bize kota verilmiyor? Niçin ‘hangi ilden kaç hayvan ihraç edildiyse ve yetiştirici kaça sattıysa bunları sen bil' denilmiyor? Kasaba, berbere, fırıncıya şirket kurdurdular, koyunun ihracat işini o şirketlere verdiler ancak bize vermediler. Hükümet ihracatı durdurdu. Biz ihracat yapılmasın demiyoruz. İhracat planlı yapılsın. İhracatta vergi ve mal kaybı olmasın, yetiştirici kazansın” dedi.

Başkan Nihat Çelik, ESK'ya kesim için getirilen büyükbaş hayvan başına 2.500 TL destek verildiğini, ancak küçükbaş hayvanların destek dışında bırakıldığını söyledi.  “Büyükbaş hayvan da küçükbaş hayvan değil mi? Hayvan değilse ona başka bir isim bulalım. Neden üvey evlat muamelesi görüyoruz” diye soran Çelik küçükbaş hayvanlar için de en azından 250 TL kesim desteği verilmesini istedi.