Et ve Süt Kurumu'ndan karalar bağlatan kırmızı et zammı! Artık bu fiyatlar geçerli

Et ve Süt Kurumu (ESK), et fiyatlarında yüzde 25 zam yapıldığını duyurdu! Duyuru kapsamında et ve tavuk fiyatları bir kez daha yükseldi. İki günde bir et veya tavuk tüketemeyenlerin sayısı ise yüzde 45'i aştı!

Et ve Süt Kurumu'ndan karalar bağlatan kırmızı et zammı! Artık bu fiyatlar geçerli

Canlı hayvanları satın alarak kesimlerini gerçekleştiren ve kesim sonrası işleme yaparak satışa hazır hale getiren Et ve Süt Kurumu, yeni bir açıklama yaptı. Yaptığı açıklamada kurum, et fiyatlarına zam yapılacağını duyurdu. Bu kapsamda, et satış fiyatlarına yüzde 25 zam yaptığını açıkladı. 

Et ve Süt Kurumu zamlı et fiyatları ne kadar? 

Aktarılan yeni bilgilerde Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı olan kurum, et fiyatlarını artık yüzde 25 zamlı olarak satacak. 18 Nisan tarihinde yapılan yüzde 25 zam kapsamında kuşbaşı etten tavuk pirzolaya kadar fiyatlar bir hayli yükselmiş oldu. 18 Nisan sabahı itibarıyla geçerli olan zamlar hızla raflardaki yerlerini alırken, kıymanın kilosu 229 TL’ten 279 TL’ye yükseldi. Dana kuşbaşı et fiyatı 259 TL’ten 219 TL’ye çıkarken, sığır bifteği de 325 TL’den 405 TL’ye çıktı. Pirzola fiyatı 380 TL’den 450 TL’ye kadar yükselirken, bonfile 540 TL’den 600 TL’ye çıktı.

Tavuk kategorisinde de yine yüzde 25 zam yapılırken, kanadın kilosu 138 TL’ye çıktı. Tavuk but 67 TL’den 74 TL’ye yükselirken, tavuk göğsü de 68 TL’den 85 TL’ye kadar yükseldi. Son olarak da tavuk pirzola, 90 TL’den 112 TL’ye çıktı. 

et ve süt kurumu

Emekli ve dar gelirli vatandaşların önünde kuyruk oluşturduğu Et ve Süt Kurumu, Mart ayında en çok yükselen ürün yüzde 18.58 ile kuzu eti olurken, yüzde 14.65’le dana eti ikinci, yüzde 12.19’luk artışla da kümes hayvanları üçüncü sırada yer aldı. 

Türkiye’de et tüketimi: Avrupa’nın en az sağlıklı beslenen ülkesi

Artan enflasyon ve düşmeyen gıda fiyatları nedeniyle en pahalı yiyeceğin bulunduğu ülkelerden biri olan Türkiye’de gıda enflasyonu yüzde 70’i aşmıştı. Bu sebeple de insanların gıdaya erişimi her geçen gün zorlaşırken, sağlıklı beslenme konusunda da Türkiye, Avrupa’da son sıraya yerleşti. 

Eurostat verilerine göre 27 ülkesi bulunan Avrupa Birliği’nde iki günde bir et, balık ya da tavuk tüketemeyenlerin oranı yüzde 8.3 olmuştu. 2022 yılında hesaplanan bu veri ışığında en yüksek oran yüzde 22.1 ile Romanya, yüzde 21.6 ile Bulgaristan olurken bu oran, Türkiye’de yüzde 45.5 oldu. Yani, Türkiye’de iki günde bir et, tavuk ya da balık masrafını karşılayamayanların sayısı yüzde 41.5 ile Romanya’yı ikiye katlamış oldu.