Erdoğan Talimat Verdi: Devletten Vatandaşlara Faizsiz Borç Müjdesi

Son dakika haberi: AK Parti MYK 'sında pandemi sonrası ekonominin gündeme geldiği ve Esham sisteminin konuşulduğu, vatandaşlara iş kurmaları için faizsiz borç verileceği öğrenildi.

Erdoğan Talimat Verdi: Devletten Vatandaşlara Faizsiz Borç Müjdesi

Son dakika haberi: Devletten iş kuracaklara faizsiz borç.

Geçtiğimiz gün AK Parti MYK toplantısı yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanan MYK 'da önemli bir gündem maddesi ele alındı. Pandemi sonrası güçlü çıkış için esham adı verilen bir model Cumhurbaşkanı Erdoğan 'a sunuldu. Osmanlı Devleti'nde uygulanmakta olan bu sistemde devlet, iş kuracak vatandaşlara faizsiz şekilde borç veriyor. Verilen bu borç ile vatandaş kendi işini kuruyor ve para kazanıp piyasaya katkı sağlıyor.

AR-GE BAŞKANLIĞI SUNDU

AR-GE Başkanlığı tarafından sunulan bu sistemde , pandemi sonrasında atılacak önemli adım olduğuna yer verildi. Ekonomi alanındaki başarılı 40 akademisyen tarafındna da incelenen ve görüşlerine yer verilen sunumda ‘Girişim sermayesi ve İslami Finans Reformu’, ‘Yüksek İş Birliği ve Sanayi İş Birliği Reformu’, ‘Vakıf Reformu’ ve ‘Esham Sistemi’ başlıklarına yer verildi. 

AZ HASARLA ÇIKMAK İÇİN EN UYGUN YÖNTEM

Bu sunumda salgın sonrası ekonominin toparlanması meselesi ele alındı. Salgından az hasarla çıkmak için en uygun yöntemin Esham adlı yöntem olduğu vurgulandı. 

FAİZ YOK

Esham adlı uygulama, daha önce Osmanlı Devleti 'nde uygulanıyordu. Bu sistem ile devlet, vatandaşlara iş kurması için faizsiz şekilde borç veriyor. İş kurması sonrası devlet, kardan pay alıyor. Söz konusu sunumda bu sistemin, vakıflar gibi sabırlı semaye kategorisinde olduğuna yer verildi. 

Bu sistemin birçok ülke tarafından da kullanıldığının belirtildiği sunumda , sistemin islami bir ekonomi modeli olduğunun da altı çizildi. 

KADINLARA VE GENÇLERE ÖNCELİK

MYK 'da Cumhurbaşkanı Erdoğan 'a yapılan sunumda Esham sisteminin detaylarına yer verildi. Buna göre devletin vatandaşa pay sattığı ve elde edilen geliri nasıl yatırıma yönlendirdiği konuları, örneklerle gösterildi. Sistemin üzerinde çalışmalar devam ederken genç girişimcilere ve kadınlara öncelik verileceğine yer verildi.

Sunumda sistem ile ilgili şu ifadelere yer verildi:

"Bir yatırımcı, yatırım yapmak için devletten geri ödemesiz destek alabilecek. Esham’ın farkı; geri ödeme tarihini, seneti satın alan yatırımcılar değil, devlet belirleyecek. ‘Esham’da devlet, yıllık gelir paylarının ödemesi şartıyla ana parayı geri ödemek mecburiyetinde değil. ‘Esham’ sistemi, aynı zamanda Merkez Bankasının açık piyasa işlemleri için de kullanılabilecek. Merkez Bankası, piyasaya para sürmek istediğinde halkın elinde bulunan esham senetlerini satın alabilecek. Piyasadan para çekmek istediğinde ise yeni senet ihraç edilebilecek."

ERDOĞAN TALİMAT VERDİ

Sunum sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'un konu ile ilgili detaylı araştırma için talimat verdiği bildirildi. Sunumun kitap haline getirileceği ve çalışmaların sona ermesinin ardından gençlere, kadınlara iş kurmaları için faizsiz borç verileceği bildirildi.

FAİZSİZ BORÇ İÇİN BAŞVURULAR BAŞLADIĞINDA HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN:

Android için >>>> TIKLAYIN

İOS için >>>> TIKLAYIN