EPDK Açıkladı: Doğalgaz İndiriminin Tarihi Verildi

Doğalgaz fiyatlarına yapılacak indirimlerle ilgili son dakika açıklaması geldi. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz yaptığı açıklamada indirimin önümüzdeki yıldan itibaren uygulanacağını söyledi.

EPDK Açıkladı: Doğalgaz İndiriminin Tarihi Verildi

EPDK 'dan doğalgaz fiyatlarına indirim açıklaması.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından bir son dakika açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamada doğalgaz keşfi sonrası fiyatların ne zaman düşeceği meselesine değinildi ve doğalgaz indiriminin erken yapılacağını söyledi. 

Türkiye'de "Vadeli Doğalgaz Piyasası" (VGP) oluşturulması için çalışmalarda sona geldiklerini ifade eden EPDK, önümüzdeki yıl açılacak piyasalarda doğalgazın ileri vadeli kontratlarla alınıp satılabileceğinmi, burada işlem yapan oyuncuların 2023 'te sisteme verilmesi planlanan Karadeniz  Karadeniz gazının alım ve satımını da önceden yapabileceğine yer verildi.

UCUZLUK OLARAK YANSIYACAK

Keşfedilen 320 milyar metreküplük doğalgazın sisteme girecek olması ve bu sayede arzdaki artış beklentisi, gelecekteki fiyatlara da "ucuzluk" olarak olumlu yansımaya başlayacak. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, yaptığı son dakika açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"VGP ile doğalgaz borsasında işlem yapan oyuncular, vadeli kontratlar aracılığıyla 2023'te sisteme verilmesi planlanan yerli doğal gazın alım-satımını önceden yapabilme imkânı bulacak. Gerekli lisanslama ve düzenleme çalışmalarını yaparak yerli doğalgazımızın en ekonomik şekilde tüketicilerimizin hizmetine sunulmasını hep birlikte sağlayacağız inşallah. Bu sayede Karadeniz gazımızın daha üretilmeye başlamadan bile, ülkemizin gaz fiyatları üzerindeki olumlu etkisini göreceğiz. Hem bu keşif hem de VGP ile Türkiye doğalgazda ticaret merkezi olma hedefine bir adım daha yaklaşmış olacak"

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA