Enflasyondan Kaçayım Derken... Kredi Kartlarının Artan Borçlarına Nasıl Dikkat Edilir?

Kredi ve kredi kartı ödemelerine uygulanacak kısıtlama son günlerin en önemli gündemlerinden biri oldu. Yüksek enflasyon nedeniyle tüketici kredi kartına sarılırken Bankalar Birliği verileri çarpıcı bir gerçeği ortaya çıkardı. Buna göre, temmuz ayında bireysel kredisini ödemeyenler 78 binden 96 bine çıktı.

Enflasyondan Kaçayım Derken... Kredi Kartlarının Artan Borçlarına Nasıl Dikkat Edilir?

Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) bireysel kredi kartı ve kredi borçları ödemelerine yönelik önemli veriler paylaştı. Borçları nedeniyle yasal takibe takılan kişi sayısı Ocak-Temmuz döneminde geriledi. Buna karşın 2022 yılının aynı ayına göre yüzde 15,4 arttı.

Borcunu Ödemeyen Sayısı Yüzde 52 Arttı

2022 yılında bireysel kredi ya da kredi kartı borcunu ödeyemediği için yasal takibe takılan kişi sayısı 156 bin olarak kaydedildi. 2023 yılı temmuz ayında bu rakam180 bine yükseldi. Aylık bazdaki artış ise yüzde 52 olarak kaydedildi.

Bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı 2023 yılı temmuz ayında 96 bin 409 kişi oldu. Geçen yıl aynı ay söz konusu kişi sayısı 77 bin 747 kişi olmuştu. Bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı ise aynı dönemde 113 bin 925 kişi olurken, geçen yıl aynı ay 99 bin 896 kişi olarak kaydedilmişti.

Tasfiye Olunacak Rakam 40 Milyar TL

Temmuz 2023 itibariyle negatif nitelikli bireysel kredi bakiyesine ilişkin olarak açıklamada şu ifadeler kaydedildi: "Risk Merkezi verilerine göre, Temmuz 2023 itibarıyla bireysel kredi kartlarını da içeren bireysel kredilerde tasfiye olunacak alacakları bir önceki yıla göre yüzde 26 artış ile 40 milyar TL olmuştur"

Yasal Takip Yıllıkta Geriledi

Yıllık olarak bakıldığında yasal takibe düşenlerde gerileme görüldü. TBB açıklamasında, Ocak-Temmuz 2023 döneminde, bir önceki yıl aynı döneme göre bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı yüzde 22 azalarak 752 bin kişi oldu bilgisi verildi.