Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Sönmez'den Doğalgaz Fiyatları Sorusuna Yanıt

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez , İYİ Partili vekilin doğalgaz fiyatlarına ilişkin sorusuna yanıt verdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Sönmez'den Doğalgaz Fiyatları Sorusuna Yanıt

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Sönmez'den Doğalgaz Fiyatları Sorusuna Yanıt

İYİ Parti Antalya Milletvekili Çokal, verdiği soru önergesinde doğalgaz fiyatlarındaki artışın nedenlerini sormuştu. Bakan Sönmez'den doğalgaz fiyatlarına yönelik verilen soru önergesine yanıt geldi. İYİ Parti Antalya Milletvekili Tuba Vural Çokal tarafından TBMM'ye sunulan soru önergesinde , "1 Ağustos 2018’de doğalgaza konutlarda, küçük ve orta ölçekli işletmelerde yüzde 9, büyük işletmelerde yüzde 14 zam yapıldı. 1 Eylül 2018’de doğalgaz fiyatına yüzde 9 oranında zam yapıldı. 1 Ekim 2018’de doğalgaza bugünden geçerli olmak üzere ‘konutta yüzde 9, sanayide yüzde 18.5 zam yapıldı. 1 Ağustos 2019’da da konutlarda kullanılan doğalgaza yüzde 14.97, sanayi bölgeleri için ise yüzde 1.73 oranında zam yapıldı. 31 Ağustos 2019’da doğalgaz fiyatına yüzde 14.90 zam yapıldı" ifadeleri yer almış, zammın nedenlerinin açıklanması talep edilmişti.

Soru önergesini yanıtlayan Bakan Sönmez şu ifadeleri kullandı: 

Fiyatlar, bu formüller kullanılarak geçmiş 6-9 aylık ham petrol ve petrol ürünleri fiyat ortalamasına göre hesaplanmakta olup, kurdaki değişimler, piyasa koşulları, piyasa fiyat istikrarı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) tarife ile ilgili kararları ile alım ve işletme giderleri gibi maliyet unsurlarında yaşanan gelişmelere bağlı olarak değişiklik göstermekte.

1 Kasım 2018 tarihi itibarıyla elektrik üretimi amacıyla gaz kullanan tüketicilere uygulanan doğalgaz toptan satış fiyatlarında yüzde 8.82 oranında, 1 Ocak 2019 tarihi itibarıyla abone statüsündeki tüketicilere yönelik doğalgaz toptan satış fiyatlarında yüzde 10 oranında ve 1 Eylül 2019 tarihi itibarıyla elektrik üretimi amacıyla gaz kullanan tüketicilere uygulanan doğalgaz toptan satış fiyatlarında yüzde 3.03 oranında indirim yapılmıştır. Bir dağıtım şirketinin gerçekleşen teknik ve teknik olmayan kayıp oranı hedeflenenden yüksek ise söz konusu riske ilgili şirket katlanmaktadır. Bu nedenle şirketlerin sistem üzerinde kayıpları azaltmaya yönelik eğilimleri arttırılmaktadır.