Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez müjdeyi verdi: "Seri üretime geçiyoruz"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez verdiği müjdede yerli ve milli jeneratör üretiminde artık seri üretime geçildiğini belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez müjdeyi verdi: "Seri üretime geçiyoruz"

Yerli ve milli üretimde çok sayıda alanda üretim artarken teknolojinin gelişmesiyle yerli ve milli üretimlerde Milli Muharip uçağı, Turbojet Motoru, ANKA Aksungur, Çok fonskiyonlu silahlı hava gözetleme radarı gibi birçok alanda faaliyetlerin sürdürüldüğü gözlenmekte .Bu konuda açıklamalarda bulunan  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez daha önce yerli ve milli üretilen jeneratör sisteminin müjdesini vermişti.  Konu Bakan Dönmez, "İlk yerli türbinimizi ve seri üretimden çıkaracağımız ilk yerli jeneratörümüzü Sakarya Nehri üzerinde bulunan Hasan Polatkan Hidroelektrik Santralimizde kullanacağız” ifadelerini kullanarak müjdeyi verdi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığı binasında düzenlenen "Hedef 2053: Termik Santrallerin Geleceği Çalıştayı"na katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bura açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Covid-19 salgınıyla birlikte dünya düzeninde gerçekleşen değişimler ile küresel ekonomilerde yavaşlamanın, toparlanmanın ve aşırı ısınmanın dönemlerini çok hızlı geçirdiğini, Uluslararası Enerji Ajansı’nın yayımladığı son raporda 2021 yılındaki küresel emisyonların bir önceki yıla oranla yüzde 6,3 arttığını belirtti. Öte yandan yakın zamanda patlak veren  Rusya-Ukrayna arasındaki savaşında enerji piyasalarını olumsuz yönde etkilediğini aktardı.
'YERLİ VE MİLLİ JENERATÖR'DE SERİ ÜRETİME GEÇECEĞİZ'

EÜAŞ’ten bahseden Bakan Dönmez yerli ve milli enerji teknolojilerinin geliştirilmesi adına önemli faaliyetlerde bulunulduğunu aktardı. Konu hakkında konuşan Bakan Dönmez “Türkiye’nin ilk yerli ve milli jeneratör üretiminin müjdesini daha önce kamuoyuyla paylaşmıştık. Keban’da dört ünite bitti. İnşallah hem Keban’da hem de diğer santrallerde yapacağız. Bugün bu konuda bir müjde daha paylaşmak istiyoruz. Yerli ve milli jeneratör üretiminde artık seri üretime geçmemiz lazım. Artık seri üretim için başlamaya hazır olduğumuzu söyleyebilirim. Jeneratör konusunu hamdolsun çözdük” diye konuştu. Sözlerine devam eden Dönmez, “Türbin tasarımlarımızı bitirdik. Yakında ilk yerli türbin üretimine geçeceğiz. İlk yerli türbinimizi ve seri üretimden çıkaracağımız ilk yerli jeneratörümüzü Sakarya Nehri üzerinde bulunan Hasan Polatkan Hidroelektrik Santralimizde kullanacağız” ifadelerini kullandı.
Bakan Dönmez ardından öyle devam etti:
"Santrallerimizin kontrol sistemlerini Elektrik Otomasyon Sistemi adını verdiğimiz EOS projesiyle yerlileştirmiştik. 2022 içerisinde inşallah 20 santralimizde uygulamasını gerçekleştireceğiz. Hasan Polatkan HES de bunlardan biri olacak. Şu ana kadar 8 santralimizdeki uygulamayı tamamladık. Kalan 12 santralimize de inşallah yıl sonuna kadar otomasyon sistemlerini yerleştirmiş olacağız." diyerek ilk jeneratörün Sakarya Nehri üzerinde kullanılacağının bilgisini verdi.